Uluslararası İstanbul Boatshow kapılarını açtı

Toplam değeri 1 milyar lirayı bulan lüks yatlar, İstanbul Boatshow'da denize açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye’nin deniz üzerinde düzenlenen tek Boatshow Fuarı olan Uluslararası İstanbul Boatshow, Marintürk İstanbul City Port-Pendik’de 34’üncü kez kapılarını açtı. Tekne tutkunlarına, beğendikleri tekneleri hemen deniz üstünde test etme olanağı veren İstanbul Boatshow, bu yıl büyüyerek 150 bin m² alana ulaştı. Boyları 3 metre ile 40 metre arasında değişen 380 Mega Yat, Motor Yat, Yelkenli Tekne ve Katamaranların 2014 ve 2015 modellerinin görücüye çıktığı İstanbul Boatshow, 80 bin deniz tutkununu misafir etmeyi hedefliyor.

Bu yıl, "yazlık" yerine "Kataraman" moda

UBM Türkiye Fuarcılık tarafından organize edilen Uluslararası İstanbul Boatshow, her yıl Yat sektöründeki son teknolojileri, moda dizaynları ve dünyada trendi yükselen modelleri tekne tutkunları ile tanıştırıyor. Geçen yıl hem Avrupa’da; hem de Türkiye’de yıldızı yükselmeye başlayan Katamaranlar, bu yıl yat tutkunlarının yeni gözdesi olarak öne çıkıyor. Geniş gövdesi ile yazlık ev rahatlığı sunan Katamaranlar, denizde seyir halindeyken daha dengeli ve konforlu olması , yakıt tasarrufu sağlaması  ile de popüler olmaya başladı. Bu yıl, “Yazlık” yerine “Katamaran” modasının İstanbul Boatshow’da kendini hissettireceği gözlenirken, Sergilenecek teknelerin 30 dan fazlası Türkiye’de ilk kez görücüye çıktı.
 
28 Eylül Pazar akşamına kadar açık olacak

İstanbul Boatshow’un Özel müşterileri misafir ettiği VIP açılışında olumsuz hava koşullarına rağmen tekne tutkunlarının ilgisi büyük oldu. 28 Eylül Pazar akşamına kadar açık olacak olan fuarda ucuz fiyatlı tekneler ilk satış gerçekleştirenler oldu.  

 2,5 milyon euro değerinde bir Katamaran’da ilk siparişini Türkiye’den aldı

İlk 3 saatte 17 tekne satışı yapılırken 2,5 milyon euro değerinde bir Katamaran’da ilk siparişini Türkiye’den aldı. Fuar katılımcılarından Es-Line, fiyatları 12 bin lira ile35 bin lira arasında değişen 5 teknesi için sipariş alırken, fiyatı 7,5 milyon lira olan Amel 2014’de Azerbaycan’dan ilk siparişini aldı. Amel 2014, fuarın ilk saatlerinden itibaren birçok ziyaretçinin ilgi odağı oldu. Fuar sonuna kadar ciddi sipariş alacakları tahmin edilen Amel 2014 yetkilileri, ciddi bağlantılar da kurduklarını söylediler. Ayrıca, Fuara Cannes’dan gelen Lotus Katamaran’da Nijerya’dan ilk siparişini alarak fuarın ilk gün satılan en pahalı teknesi oldu.  Toplam değeri 1 milyar euroyu bulan ucuzundan pahalısına tekne satışları marina üreticilerinin yüzünü güldürecek. İstanbul Boatshow’da ilk günde 1 tane 2,5 milyon  euro, 1 tane 7,5 milyon lira, 1 tane 1 milyon 200 bin euro, değerinde mega yat, motor yat, yelkenli ve katamaran satışı gerçekleşirken fiyatları 700 TL’den başlayıp 19 bin 900 $ ile 650 bin euro arasında değişen 14 adet sürat teknesi, yelkenli ve motor yatı satışı yapıldı. Tekneleri satın alanlar arasında Türk alıcılar ağırlıklı oldu. İlk gün fuara Azerbaycan, Güney Afrika, Nijerya, Kore gibi ülkelerden misafirler ziyaret etti. Satılan teknelerin 12 tanesini Türkiye’den müşteriler tarafından alındı.

Fiyatları 2 milyon euronun üzerinde yat ve yelkenliler görücüye çıktı
 
İstanbul Boatshow’da bu yıl fiyatları 2 milyon euro’nun üzerinde 98 adet Mega Yat, Motor Yat, Katamaran ve yelkenli görücüye çıktı. Deniz üstünde Lüks yaşam şovu yapan ve 7 yıldızlı konfor sunan bu yatlara ilgi büyüktü. Randevulu olarak Lüks yatları gezenler, sundukları lüks ve konfora göre fiyatları da uygun buldular. İstanbul Boatshow’da, Monte Carlo 70 Yacht 5 milyon 500 bin euro, Moonlight 5 milyon euro, Aqua Theraphy 3,5 milyon euro ve Azimut 80 10,5 milyon lira ile en pahalı mega yatlar olurken, Catamaran 59 ve Georgetown Catamaran 2,5 milyon euroluk fiyatları ile Katamaranlar arasında en pahalı yatlar arasında yer aldı.
 
Türkiye'de yatçılık sektörü her yıl yüzde 20 büyüyor
 
34’üncü Uluslar arası İstanbul Boatshow Fuarı’nda görücüye çıkan lüks mega yatlar, motoryat ve yelkenliler ortaya çıktıkça sektörün özellikle mega yat üretiminde global krizde dahi yüzde 8 büyüdüğü ortaya çıkıyor. Mega yat üretiminde dünya ikincisi olan Türkiye’nin 2014-2015 yılı hedefinde mega yat üretiminde yüzde 30 artış bulunuyor. UBM Türkiye Fuarcılık Genel Müdürü Direktörü Kerim Bertrand, bu yıl 34’üncüsi düzenlenecek olan İstanbul Boat Show Fuarı’nın Türkiye’deki en büyük ve ticaret hacmi en geniş fuar olduğunun altını çizdi.
 
30 metre mega yat talebinde artış var

UBM Türkiye Genel Müdürü Kerim Bertrand; “Denizcilik Müsteşarlığı’ndan elde edilen bilgilere göre, küçük teknelerde 2013 yılı itibarı ile tersanelerimizde inşa halinde olan yaklaşık 500 adet tekne teslim edilmiş durumda. 2012 ve 2013’de lüks yat siparişlerinde, bir önceki yıla göre yüzde 88 artış dikkat çekiyor. Günümüzde yaklaşık 688 adet yat inşası sürüyor. 120-149 feet arası motor yat siparişleri yüzde 5 düşüş gösterirken, 150 feet üzerindeki motor yat siparişleri yüzde 15 artmış olup, yelkenli yatlar (sailing yacht) adet olarak yat tekne inşasının yüzde 8’ini oluşturuyor. lüks yatta ilk beş yapımcı ülke, İtalya, ABD, Hollanda, Türkiye ve İngiltere olarak karşımıza çıkıyor. Özel tasarım yani custom ve yarı özel tasarımlı yatlar arasındaki çizgi gittikçe farksızlaşmaya başlamış, seri üretim ve custom yat yapımcılarının ayırt edilebilmesi de güçleşiyor. Dünya birincisi olan İtalyan Benetti gibi yapımcılar her iki türde de yat inşa ederken, özellikle büyük fiberglas yat yapımcıları gibi bazı firmalarsa iç alanları özel tasarımlı seri üretim tekneleri imal ediyorlar. yine Denizcilik Müsteşarlığı istatistiklerine göre dünya genelinde 2005 yılında 103 adet olan 150 feet ve daha büyük motor yat sözleşmeleri 2013 yılında artarak, 1878’e yükseldi. Bunların yüzde 33’ünü 200 feet ve üstündeki yatlar oluşturuyor. Normal yatlardan giderek, daha büyük yat yapımına yöneliş dikkat çekiyor. Türkiye, yat inşa sanayi kuralları ve standartları takip etmek, yeni zarif ürünler üretmek ve hatta Türkiye dışında inşa edilmekte olan yatlarla ilgili talepler üzerine sözleşmeler imzalamak yönünde atılım içinde.” dedi. Avrupa’da ve ABD’de yaşanan krizlerin etkisinin azalması ile birlikte yeniden yükseliş trendine geçen Tekne-Yat sektörü, İstanbul Boatshow’a büyük ilgi gösterdi. Her yıl büyüyen fuar bu yıl, 150 bin m²alanda kuruldu ve 650’den fazla dünya markası yer aldı.
 
Özel misafir en ünlü yelkenci

 
HUGO BOSS, 34. Uluslararası İstanbul Boat Show'da Dünyanın en ünlü yelken yarışçısı Alex Thomson ile deniz severleri bir araya getiriyor. 25 Eylül Perşembe günü saat 17.00’da Çağla Kubat’ın moderatörlüğünde Alex Thomson denizde geçen 42 bin Km’yi anlatacak. Dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan Clipper Round the World yarışını henüz 25 yaşındayken kazanarak bu ünvanı elde eden en genç yelkenci olan Alex Thomson’ın 1998’den bu yana rekoru bugün hala kırılamadı.. 2008 yılında Barcelona World yarışında ikinci pozisyonda yer alan ve mesafe bazında ikinci dünya rekorunu kıran Alex, bu başarısından sonra, dünyanın en zor yarışlarından biri olan Vendée Globe’a (yarışçıların 42.000 km boyunca durmaksızın devam etmek zorunda oldukları ve tek başlarına yarıştıkları) katılarak 2013 yılında yarışı üçüncülükle bitirdi.

2003'ten beri devam eden Alex Thomson-HUGO BOSS işbirliği 2013 yılında devri alem yarışı Vendee Globe'da üçüncülük getirmişti. 25 – 26 Eylül’de Boat Show ziyaretçileri HUGO BOSS’un mobil mağazasında ünlü yelkenci Alex Thomson ile tanışma fırsatı elde edecek. Sadece Boat Show ziyaretçilerine özel sürpriz hediyeler de katılımcıları bekliyor olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir