Ümit Özlale: Üçüncü çeyrek tam bir başarı hikayesi

Özyeğin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ümit Özlale, "Hesaplama yöntemindeki kafa karışıklıklarını bir kenara bırakırsak, üçüncü çeyrek tam bir başarı hikayesi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, yüzde 11,1 ile beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Hesaplama yöntemindeki kafa karışıklıklarını bir kenara bırakırsak, üçüncü çeyrek tam bir başarı hikayesi" diyen Özlale, şunları kaydetti:

"Türkiye, G-20 ve gelişmekte olan ülkeler arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Benim en fazla dikkatimi çeken alt kalem ise makine ve teçhizat yatırımları… Geçtiğimiz dönemlerde hızlı büyüsek de sürdürülebilir büyüme açısından büyük önem taşıyan bu veride herhangi bir olumlu tablo yoktu. Yeni açıklanan verilerde ise makine ve teçhizat yatırımlarında yaklaşık bir yıl süren gerilemenin ardından yüzde 15'in üstünde görülen güçlü artış çok olumlu. Bu artışta Kredi Garanti Fonu, teşvikler ve baz etkisinin yanı sıra güçlü talebin yatırımları artırma yönünde bir kararı tetiklemesi etkili oldu"

Büyümenin son çeyrekte bir miktar hız kesmesine karşın güçlü şekilde devam etmesini beklediğini ifade eden Özlale, "2017 yılını yüzde 6,5'in üstünde bir büyüme ile kapatabiliriz. Bütün bu olumlu tabloya rağmen güçlü talebin getirdiği yüksek cari açığı da not etmemiz gerekir. 41,9 milyar dolarlık cari açık GSYİH'nin yüzde 4,7'sine denk geliyor. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında cari açıkta da en yüksek orana ulaşan ekonomi oldu. Sermaye girişlerinin kısıtlı ve daha maliyetli olduğu bir dönemde kuşkusuz önemli bir gösterge" şeklinde konuştu.