Üretim üslerine elektrik darbesi

Elektrik tüketimindeki düşüşün hız kesmesiyle krizin etkisini yavaş yavaş atlatmaya başlayan OSB’leri bu kez elektrik zammı endişelendiriyor. Zammın OSB’lerdeki üretime olumsuz yansıması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Handan Sema CEYLAN/Esra ÖZARFAT

İSTANBUL - Gazeteniz DÜNYA, Türkiye’de üretimin kalbi niteliğindeki Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) elektrik tüketimini inceledi. Tablo, krizin OSB’ler üzerindeki etkisinin hız kaybettiğini ortaya koydu. Buna göre bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 18.9 oranında gerçekleşen elektrik tüketimindeki düşüş yılın ilk yarısında yüzde 15.6’ya geriledi. Bu yılın ilk çeyreğindeki düşüş ise geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 4.8’e indi. İlk yarıda elektrik tüketimi en fazla düşen OSB, yüzde 56.6’lık gerileme ile Salihli oldu. Krize rağmen elektrik tüketiminin rekor düzeyde artış gösterdiği OSB’ler de dikkat çekti. Balıkesir’deki 2. OSB’de elektrik tüketimi yüzde 852.7 arttı.

Araştırma, OSB’lerdeki elektrik tüketiminin kriz öncesindeki seviyelere yükselme yolunda olduğunu gösterdi. Rakamları, OSBÜK ile TOBB Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz da doğruladı. Krizin azalarak sürdüğünü belirten Yılmaz, OSB’lerde her geçen gün üretimde yaşanan artışın krizin sonuna doğru yaklaşıldığını müjdelediğini söyledi. Ancak olumlu yöndeki bu gelişmeler, elektrik zammıyla gölgelendi. 1 Ekim itibariyle elektriğe yüzde 10 zam yapılması yönünde alınan karar, OSB’leri endişelendirmeye başladı. En pahalı elektriğin Türkiye’de olduğunu belirten Yılmaz, zammın üretimi baltalayacağını söyledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde