Ürünlerin yüzde 10'u güvensiz çıktı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2012 yılında piyasada otomotivden fırına, tekstilden asansöre kadar 36 bin 361 üründe yapılan denetimlerde 3 bin 538 ürün uygunsuz çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

 
ANKARA- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2012 yılında piyasada otomotivden fırına, tekstilden asansöre kadar 36 bin 361 üründe yapılan denetimlerde 3 bin 538 ürün uygunsuz çıktı. Bakanlık ürünü uygunsuz çıkan firmalara toplam 863 bin liralık ceza uygularken, güvensiz bulunan oda ısıtıcısı, tost makinesi, gece lambası, çay kazanı ve yangın söndürme cihazından oluşan 12 farklı ürün piyasadan toplatıldı.
 
Yüzde 10 uygunsuz 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın piyasa gözetimi ve denetimi çalışmaları çerçevesinde 2012 yılında yaptıkları denetimlerden düşündürücü sonuçlar çıktı. Yaşamın hemen her alanında kullanılan çok sayıda ürün grubu içinden yapılan 36 bin 361 denetimde, ürünlerin yüzde 10'una karşılık gelen 3 bin 538'i uygunsuz çıktı. Ürünü uygunsuz çıkan firmalara 863 bin lira ceza kesilirken, çok sayıda ürün de piyasadan toplatıldı. Denetim sonuçlarını değerlendiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, özellikle yüksek risk taşıyan ürünler üzerinde denetimin yoğunlaştığını söyledi.
Sanayinin rekabet gücünün yükseltilmesi ve haksız rekabetin önlenmesi  amacıyla ürün güvenli ve teknik mevzuata uygunluğu içeren piyasa gözetim denetim faaliyetlerinin çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Ergün, "Yaptığımız bu faaliyetleri çok önemsiyoruz. Çünkü piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri firmalar arası haksız rekabetin önlenmesi açısından önemlidir. Bununla birlikte, denetim faaliyetlerinin bizim açımızdan en önemli sonuçlarından birisi de, bu faaliyetlerin doğrudan tüketicilerimizin can ve mal güvenliği ile ilgili olmasıdır" dedi.
 
İthal ürünler de sıkı takipte 
Denetimlerin Türk malı imajının yükseltilmesi ve uluslararası piyasalarda rekabet gücünün artması açısından önemli bir araç olduğuna dikkat çeken Ergün, "Yaptığımız bu denetimlerle amaçladığımız bir diğer konu da, ucuz ve düşük kaliteli mal ithalatına karşı, yerli üreticilerimizin ve ülke ekonomisinin korunmasıdır" dedi. 
Aynı zamanda uygun olmayan ithal ürünlerin girişinin de önlenmesinin amaçlandığını ifade eden Ergün, geçen yıl 127 farklı marka ve model ürünün teste gönderildiğini, güvensiz bulunan 12 farklı marka ve model ürün için toplatma kararı verildiğini kaydetti. Toplatma kararının yüzde 70'inin elektrikli ekipman grubunda olduğuna dikkat çeken Nihat Ergün, yangın söndürme işlevini yerine getirmeyen 4 marka hakkında toplatma kararı verildiğini anlattı.
2013 yılında da denetimlerin arttırılarak sürdürüleceğini ifade eden Ergün, "Tüketiciler ve kullanıcılar satın aldıkları ürünlerin uygunluk belge ve işaretlerinin bulunup bulunmadığını mutlaka kontrol etmeliler, belgesiz ve uygunluk işareti bulunmayan ürünleri satın almasınlar" dedi.
 
denetimlerin_karnesi.jpg