Uzlaştırma Kurulu, memur konfederasyonlarını dinledi

Kurul, toplu görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticilerini dinledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Uzlaştırma Kurulu, toplu görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından başvuruda bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticilerini ayrı ayrı dinledi.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen heyetleri, Uzlaştırma Kurulunun daveti üzerine daha önce yazılı olarak sundukları taleplerini sözlü olarak ifade etmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geldi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu üyeleriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, kurula, Türkiye'deki sendikacılık anlayışına ilişkin genel bir değerlendirme sunduklarını söyledi.

Uzlaştırma Kurulundan, öncelikle kurul kararlarına sahip çıkılmasını istediklerini vurgulayan Akyıldız, daha önce kurulun verdiği 6 kararın siyasi irade tarafından dikkate alınmadığına işaret etti. Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu kararlarının tarafları bağlayıcı olması ve uygulanmasının sağlanması konusunda kuruldan destek istediklerini dile getirerek, bunlar sağlanırsa toplu görüşmelerden ciddi sonuçlar elde edilebileceğine inandıklarını söyledi.

Akyıldız, "Uzlaştırma Kurulu kararı ne olursa olsun kabul edeceğiz. Siyasi irade de buna göre hareket etmelidir. Uzlaştırma Kurulu kararları ortalama olarak görülecek kararlar değildir" dedi.

Bircan Akyıldız, basın mensuplarının soruları üzerine, toplu görüşmelerde taleplerinde herhangi bir revizyona gitmediklerini, çünkü bunların gerçek verilere dayandığını vurguladı.

Memur-Sen'in, "Uzlaştırma Kurulu kararları uygulanmazsa eylemlere başlanacağı" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Akyıldız, "Söylemekle yapmak arasında önemli bir fark vardır. Üretimden gelen gücün kullanılması yönünde önümüzdeki haftadan itibaren görüşmeler yapacağız. En etkili eylemlerin ortak bir şekilde hayata geçirilip geçirilemeyeceğini göreceğiz. Bu gelişmelere göre etkili bir eylem süreci başlayacak" diye konuştu.

"Taleplerimiz makul"

Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul da revize ettikleri mali taleplerini ve bunların gerekçelerini kurul üyeleri ile paylaştıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında kurulun, toplu görüşme primi konusundaki görüşlerini sorduğunu anlatan Tonbul, bu primin ödenmemesi durumunda sendikalı memurların sendikasız memurlardan daha az maaş alması gibi haksızlık doğacağını ifade ettiklerini bildirdi.

Tonbul, gelecek yıl için talep ettikleri yüzde 4 artı 4'lük zam talebinin reel olarak yüzde 6'ya karşılık geldiğini dile getirerek, "Merkez Bankasının gelecek yılki enflasyon beklentisi yüzde 5,3. Talebimiz, enflasyon beklentisinin yüzde 0,7 üzerinde" dedi.

Taleplerinin makul olduğunu belirten Tonbul, kurulun mali taleplerinin yanı sıra sosyal taleplerini de dikkate alarak karara bağlamasını istediklerini kaydetti.