"Uzun vadede büyüme fırsatı yavaşlamadı"

TİM'in Gaziantep'te organize ettiği "Büyükelçiler Buluşması"na katılan Başbakan Yardımcısı Şimşek, uzun vadedeki büyüme fırsatının yavaşlamadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisince (TİM) Gaziantep Divan Otel'de düzenlenen, "Büyükelçiler Buluşması" programında, Türkiye'nin ekonomik performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Büyüme rakamlarına değinen Şimşek, "Uzun vadedeki büyüme fırsatının yavaşlamamış olduğunu, hızının düşmemiş olduğunu görüyoruz. Bunun aksini gösteren hiçbir kanıt bulunmuyor. Bir V şeklindeki toparlanmayı, geçen seneden beri, geçen seneki yavaşlamadan bu yana yaşamaktayız. İş fırsatları, özel yatırımlar artarak devam ediyor." diye konuştu.

Türkiye'nin istihdam ürettiğini kaydeden Şimşek, 2007'nin sonundan bu yana 7,8 milyon kişiye iş imkanı yaratıldığını aktardı. Bu yılın ilk 6 ayında 700 bin kişinin istihdam edildiğine dikkati çeken Şimşek, "Aslında biz bu yüzden Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde reel büyüme düzeyini devam ettirebileceğine inanıyoruz. Çünkü iş yaratıyoruz. İş büyümeyi destekler, istihdam büyümeyi destekler." ifadelerini kullandı.

"Enflasyonda tek haneli rakamlara geleceğiz"

Küresel finansal şartların Türkiye'nin lehine olduğunu vurgulayan Şimşek, bu süreçte çok sıkı bir para politikası takip ettiklerini, cari açığı kontrol altına aldıklarını söyledi.

Bir çok alanda ilerleme kaydedildiğini anlatan Şimşek, "Türkiye'nin büyümesiyle alakalı olarak iyimseriz. Türkiye yüzde 5 - 5,5'lik reel gayri safi yurt içi hasıla büyümesini devam ettirebilecek. Peki Türkiye iki haneli enflasyon konusunda ne yapacak. Buna engel olabilecek mi? Benim hükümetim bunu zaten gerçekten tek haneli rakamlara indirdi. Şimdi yüzde 10'un üzerinde belki bunu tekrar tek haneli rakamlara çekebilecek miyiz? Umuyoruz ki bu sene sonu tekrar tek haneli rakamlara gelmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Turizm sektörüne de değinen Şimşek, "Net turizm gelirleri neredeyse 30 milyar dolardan 18 milyar dolara düştü. Şimdi 19 milyar dolar civarında. Dolayısıyla iyileşme söz konusu, toparlanma söz konusu." dedi.

Şimşek, Türkiye'nin mali disiplini sürdüreceğini de bildirdi.