Van Et'in iştirakinden ikinci hamle

Metro Maden, Mersin Anamur Çaltıbükü Köyünde 739 hektarlık barit-kuvarsit sahası kiralayıp yatırım yapacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Van Et, iştiraki Metro Maden Pazarlamanın, Mersin'in Anamur ilçesinde barit-kuvarsit sahası kiralayacağı bildirildi.

Van Et  Ticari Yatırımlar Gıda Sanayi Turizm İç ve Dış Ticaret A.Ş'den İMKB'ye yapılan açıklamada, şirketin iştiraki Metro Maden Pazarlama ve Dağıtım Hizmetlerinin Mersin Anamur Çaltıbükü Köyünde 739 hektarlık barit-kuvarsit sahası kiralayacağı, ocağın işletmesinin ve elde edilecek ürünlerin pazarlamasının üstlenileceği belirtildi.

Açıklamada, Toros alt kuşağı içinde yer alan barit-kuvarsit yataklarından olan Çaltıbükü maden yataklarına ait sahada daha önceki dönemlerde az da olsa üretim yapıldığı ve ürünün kalitesinin önemli olduğu kaydedildi.

Ruhsatlı sahada yapılan ilk araştırmalarda, 924 bin ton muhtemel, 86 bin ton görünür rezervli yüzde 91,95 baryum sülfat tenörlü barit yataklarının bulunduğunun tespit edildiği hatırlatıldı.

Aynı ruhsat bünyesinde kuvarsit cevherleşmesinin de mevcut olduğu belirtilen açıklamada, sahada yüzde 96 silis tenörlü 20 milyon ton muhtemel, 4 milyon 125 bin ton görünür rezerv bulunduğu bilgisinin verildiği vurgulandı.

400 bin dolarlık yatırım

Anılan yatakları işleterek ve çıkan ürünü işleyerek ülke ekonomisine kazandırmayı hedefleyen Metro Maden'in, sahadaki faaliyetlerin ve yatırımların devamı ve emniyeti için ruhsat sahibi olan ve imkansızlıklar nedeniyle faaliyetleri gerçekleştiremeyen Mehmet Altun'dan kiralanmasını kararlaştırdığına işaret edilen açıklamada, elde edilecek ürünlerin yüzde 10'unu kira bedeli olarak verileceği duyuruldu.

Açıklamada, ilk etapta 400 bin dolar yatırım planlanan sahada bulunan baritin FOB (Free On Board-Tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar sorumluluğunu içeren anlaşma) Akdeniz Türkiye satış fiyatının 125 dolar/ton, mikronize kuvarsitin ise ocakbaşı teslim fiyatının minimum 35 dolar/ton olarak belirlendiği ifade edildi.

Van Et'in iştiraki maden yatırımlarını sürdürüyor