”Varil fiyatı 60 dolar, benzin 3,18 lira anlamak mümkün değil”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Kaya, akaryakıt firmalarının en kısa sürede fiyatlar konusunda ciddi anlamda düzenleme yapmasını beklediklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, petrolün varili 150 dolara çıktığında 3,60 lira olan benzinin litresinin, varil fiyatının 60 dolar olduğu bu günlerde 3,18 liradan satılmasını anlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Kaya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), akaryakıt fiyatlarının kanuna ve serbest piyasa koşullarına aykırı olduğuna karar verdiğini anımsattı ve bu konuda firmaları uyardığını bildirdi.

EPDK'nın bu hareketinin gecikmeli geldiğini önü süren Kaya, şunları kaydetti:

"Türkiye, akaryakıt fiyatlarında dünya lideri. Bu konuda lider olmak gerçekten üzücü. Ülkemizde akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu bir gerçek. Petrolün varili 150 dolara çıktığında 3,60 lira olan benzinin litresinin, varili 60 dolar olduğu bu günlerde 3,18 liradan satılmasını anlamak mümkün değil. 20 Hazirana kadar gün verildi. Fiyatların düşeceğine inanıyoruz. 58 kuruşa yurt dışına akaryakıt ihraç eden bir ülkede fiyatların bu kadar yüksekliği şaşırtıcı."

Türkiye'nin petrol kaynaklarına yakınlığına rağmen fiyatların bu kadar yüksek olmasını anlayamadıklarını dile getiren Kaya, "Türkiye'de hayat pahalı hale getiriliyor. Zorunlu tüketim maddesi olarak görülüp fazladan haksız kazanç sağlanıyor. Akaryakıt firmaları kontrol altına alınmazsa benzin ve motorindeki artışlar domates, mobilya ve peynir gibi bütün ürünlere yansıyacak" dedi.

Kaya, akaryakıt firmalarının en kısa sürede fiyatlar konusunda ciddi anlamda düzenleme yapmasını beklediklerini bildirdi.