Vergi denetimleri bayramda artacak

Maliye bayram ve okul öncesi alışverişlerinin arttığı bu hafta itibariyle yurt genelinde denetimlerini artıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı, bayram ve okulların açılışı nedeniyle yapılan alışverişlere yönelik vergi denetimlerini yoğunlaştıracak.

Edinilen bilgiye göre, Maliye bayram ve okul öncesi alışverişlerinin arttığı bu hafta itibariyle yurt genelinde denetimlerini artıracak.

Bu kapsamda alışveriş merkezleri, perakende satış yapan işletmeler, otel, lokanta, eğlence merkezleri gibi bayram döneminde daha fazla satış yapacak işletmelere dönük vergi denetimleri yoğunlaşacak.

Denetimlerde temel olarak işletmelerde vergi düzenine uyulup uyulmadığı takip edilecek.

Alışveriş merkezlerinde ve perakende satış yapan işletmelerde alışverişlerde belgesiz çalışan mükelleflerin tespit edilmesine çalışılacak.

Turizm faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı, otel, motel, konaklama tesislerinde de yoğun denetimler yapılacak.

Yetkililer, bayram ve okulların açılması öncesi, bu hafta tüketicilerin alışverişlerinin artacağına işaret ederken, kendilerinin de bu kapsamda mevcut denetimlerini hafta içinden itibaren daha da yoğunlaştıracaklarını bildirdi.

Bu kapsamda, alışveriş ve bayram tatilinde turizm konaklamalarının yanı sıra bandrollü ürünler ile tütün mamülllerine dönük denetimlerin de artacağına işaret eden yetkililer, "Tüm Türkiye çapında uygulanacak bu program ile devam eden vergi denetimleri bu süre zarfında daha yoğun bir şekilde sürdürülecek" dedi.

Usülsüzlüğe ceza

Yapılan denetimler kapsamında, Vergi Usul Kanunu gereği, "verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde" bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların herbirine, her bir belge için 160 liradan aşağı olmamak, bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan  usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı da 76 bin lirayı geçmeyecek şekilde, belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının yüzde 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Bu arada yetkililer, vatandaşları bayram ve okul alışverişlerinde satış fişlerini faturalarını eksiksiz almaları konusunda uyarırken, belge düzenine uymayan işyerlerini  "189 Alo Maliye" hattına ihbarda bulunabileceklerini, ekiplerin böyle bir durumda belge düzenlemeyen işletmelere dönük anında inceleme başlatacağını kaydetti.