Vergi ödemelerinin yarısı internetten yapıldı
Kamu ve vergi ödemelerinin yüzde 53'ünün geçen ay internet üzerinden yapıldığı bildirildi.
Kredi kartları ile kamu-vergi ödemelerinde geçen ay 2,1 milyar TL'lik ödeme yapılırken, bu tutarın yarısı internetten gerçekleştirildi.
Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) temmuz ayı verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de 57,8 milyon kredi kartı ve 113,1 milyon da banka kartı olmak üzere 170,9 milyon adet kart bulunuyor.
Banka kartları ve kredi kartları ile temmuz ayında toplam 48,5 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Söz konusu tutarın 44,1 milyar TL’sinde kredi kartları, 4,4 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı banka kartı ile ödemelerde yüzde 31, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 2 oldu.
Geçen yılın temmuz ayında kredi kartları ile 43,1 milyar TL ve banka kartları ile 3,3 milyar TL ödeme yapılırken, toplam kartlı ödeme tutarı 46,4 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
Yarısından fazlası taksitle ödendi
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) ikinci taksit ödemesinin yapıldığı temmuz ayında, bu ödemeleri de kapsayan kamu-vergide kredi kartlarıyla 2,1 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Söz konusu tutar, kredi kartları ile yapılan ödemelerin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturdu.
Verilere göre, kamu ve vergi ödemelerinin yüzde 53'ü geçen ay internetten yapıldı. 1,1 milyar TL'lik ödeme tutarı ile kamu-vergi, temmuz ayında internetten en fazla ödeme yapılan alan oldu.
Kredi kartları ile yapılan kamu ve vergi ödemelerinde ortalama tutar 409 TL olurken, 2,1 milyar TL’lik ödemenin yüzde 54'ünde kart sahipleri taksit avantajından yararlandı.
Darbe girişimi sonrası nakit çekim işlemleri normale döndü
Kartlı ödemelerde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz Cuma gününü takip eden hafta sonu düşüş yaşandı. Kartlı ödemelerde 16 Temmuz Cumartesi günü yüzde 32 ve 17 Temmuz Pazar günü ise yüzde 44 düşüş oldu.
Hafta başından itibaren ticari aktivite normale döndü ve veriler standart seviyelere ulaştı. Gıda ve genel market alışverişi gibi zorunlu harcamalar normal seviyeye gelirken, akaryakıt ödemeleri kısmen arttı, giyim, havayolları ve seyahat gibi alanlarda ise düşüş yaşandı.
Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz Cuma akşamı nakit çekimlerde de hem işlem adedi hem de tutar anlamında artış meydana geldi. Nakit çekim tutarı önceki dönemlerde 100 TL olurken, 15 Temmuz gecesi ortalama 155 TL'ye yükseldi. Ancak takip eden günlerde nakit çekim işlemleri de normal seyrine döndü.