Visa: 2. çeyrekte 1 trilyon 75 milyarlık işlem gerçekleştirildi

Kredi kartı ve banka kartı işlemleri değeri 2009'un ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Visa markalı kartlar ile Avrupa'da 1 Nisan-30 Haziran 2009 tarihleri arasında 1 trilyon 75 milyar adetlik işlem gerçekleştirildiği bildirildi.

Visa Europe'den 2009 yılı 2. çeyrek sonuçlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Avrupa'da Visa markalı kartların işlem adedinin yüzde 14 arttığı, kredi kartı ve banka kartı işlemlerinin değerinin 2009'un ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 6 oranında yükseldiği anımsatıldı.

Banka kartlarının en çok tercih edilen ödeme aracı olduğunun altı çizilen açıklamada, işlem adedinin yüzde 19 oranında arttığı, ekonomik krize rağmen tüketicilerin yiyecek, giyim ve tatil harcamalarının ise devam ettiği ifade edildi.

Visa markalı kartlar ile 1 Nisan–30 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılan işlem adedi toplamının 1 trilyon 75 milyar olarak gerçekleştiği, bu işlem adedinin 1 trilyon 33 milyarlık bölümünün banka kartları ile yapıldığı kaydedilen açıklamada, 2008 yılının aynı döneminde Visa markalı kartların toplam işlem adedi 1 trilyon 53 milyar olurken, banka kartlarıyla yapılan işlemlerin 1 trilyon 11 milyar seviyesinde gerçekleştiği hatırlatıldı.

Açıklamada, e-ticaret işlemlerinde kredi ve banka kartı kullanımının yüzde 27'lik, sadece banka kartı kullanımının yüzde 34'lük artışının ise online perakendecilerin diğer perakendecilere oranla pazar payını artırdığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Visa Europe verilerine göre, kartla yapılan harcamalardaki en yüksek artış yüzde 20 ile restoranlarda olurken, restoranlardaki banka kartı kullanımının yüzde 28 oranında yükselmesinin bu artışta önemli rol oynadığı vurgulandı. Kart harcamalarının bar ve gece kulüplerinde yüzde 16 oranında, süpermarket ve gıda satış noktalarında yüzde 18 oranında artış gösterdiği bildirildi.

Visa Europe Başkan Yardımcısı Steve Perry, sonuçlara ilişkin değerlendirmesinde, ödemelerde banka kartı kullanımının gün geçtikçe daha da arttığını, işlem adedi artışına bakıldığında tüketicilerin günlük ihtiyaçları için yaptıkları harcamalarda nakit ve çek yerine artan bir oranda banka kartını tercih etmeye başladığının görüldüğünü ifade etti.

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman ise, elektronik ödeme sistemlerinin doğru ve bilinçli kullanımının ekonomik büyümeye ciddi faydalar sağladığı, Türkiye'de kredi kartlarının yanı sıra banka kartlarının da artan oranlarda alışverişte kullanılmasının kayıtlı ekonominin artışında önemli bir rol oynayacağını kaydetti.