VOB 4 yaşında

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, 4. kuruluş yıl dönümünü Çeşme'deki Solemare Beach Club'da kutladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün 4 yaşına basan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsasının (VOB) bu sürede müthiş bir gelişim gösterdiğini belirtti.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), 4. kuruluş yıl dönümünü Çeşme'deki Solemare Beach Club'da kutladı. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün dünya ile rekabet edebilmesi için rakiplerinin sahip olduğu finansal piyasaların ülkede mevcut olması gerektiğini, Türkiye'nin dünya ekonomisine ve finans piyasalarına entegre olmasını sağlayacak en önemli araçlardan birinin de Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası olduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün 4 yaşında bir opsiyon borsası olan VOB, müthiş bir gelişme gösterdi. Bu gelişmeyi gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde İMKB ve VOB, birbirinin sigortası olacak şekilde işlem görmeye başladı. Bundan dolayı, İMKB'ye yeni bir anlayış getiren yönetime teşekkür ediyorum. Bu teknik dayanışmayı göstererek millet olarak bizim beceremediğimiz bir şeyi yapıyorlar. Bu tabloyu gördüğüm için kendileriyle gurur duyuyorum. Önümüzdeki dönemde döviz piyasalarının daha fazla işlem görmesini ve muhakkak malın da vadeli işlem borsasında alım satımının yapılmasını arzu ediyoruz."

Hisarcıklıoğlu, SPK'nın çalışmalarından da söz ederek, sermaye piyasalarının Anadolu'daki işletmelerde yayılmasında önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Reel sektörle en yakından ilgilenen kurum SPK

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol da bürokraside yer alan kurumlar içinde, reel sektörle en yakından ilgilenen kurumun SPK olduğunu söyledi. Erol, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar olduğundan çok fazla reel kesime kucağımızı açtık. Tüm bilgi birikimimizi sunma konusunda kararlı adımlar atıyoruz. Daha dün aldığımız bir kararla şu anda borsaya açılma imkanı olmayan yaklaşık 250'nin üzerindeki firmaya bir takım bürokrasi kolaylığı, maliyet unsurlarını ortadan kaldırarak doğrudan borsaya açılma imkanı tanıdık. 20 yılı aşkın SPK tarihinde ilk olmuş bir karar oldu. Bu ümit ediyorum ki karşılığını bulacaktır ve firmalarımız hiç zaman kaybetmeden İMKB'ye başvuracaktır."

Erol, VOB'un İzmir'de çok önemli bir bilgi birikimi sağladığını, takdir edilmesi gerektiğini belirterek, "Küresel ekonomide çok önemli bir finansal dalgalanma yaşıyoruz. Boyutları küçümsenmeyecek kadar önemli. Finansal krizin kökenlerine bakıldığında organize piyasaların önemi anlaşılıyor. Düzenli, organize ikinci el piyasalarının çok önemli etkisi oluyor" dedi.

İMKB'nin desteği sürüyor

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da VOB'un kurucu ortağı olarak borsaya gereken desteği vermeye çalıştıklarını belirtti.

TOBB ile yaptıkları işbirliğiyle Türkiye'nin tüm illerindeki şirketlere kolaylıkla ulaşabilmeyi amaçladıklarını belirten Erkan, "Bölge odalarında oluşturulacak şehir endeksleri borsa yatırım fonları birer yerel borsa haline getirilecek. Bu düzenlemeyle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sermaye piyasalarına rahatlıkla ulaşabilmelerinin önü açılacak" dedi.

Erkan, Türk sermaye piyasasını çok güzel günlerin beklediğini rahatlıkla söyleyebileceğini, sahip olunan potansiyelin yakın zamanda harekete geçirileceğini söyledi.

VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de finansal piyasaların derinlik, likidite ve etkinliğinin VOB sayesinde daha da arttığını, bunun VOB'daki işlem hacmine paralel olarak İMKB'deki işlem hacminin de artmasıyla gözlenebileceğini söyledi.

Kestelli, iki borsa arasında rekabete değil, sinerjiye dayalı bir ilişki bulunduğunu belirterek, "2008 yılı içinde VOB'da hisse senedine dayalı vadeli işlem sözleşmeleri işlem görmeye başlayacak. Emtia piyasalarına hareket getirmek için de ilk kez pamuk kontratlarında piyasa yapıcılığı sistemini getireceğiz" dedi.

Işınsu Kestelli, opsiyon sözleşmelerinin işleme açılması konusunda da altyapı çalışmalarının sürdüğünü, bu projeyi de 2009 sonunda sonuçlandırmayı planladıklarını belirtti.

VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez ise kısa zamanda hızla büyüyen ve dünya çapında değerlendirilebilecek rakamlara ulaşan borsanın bir kaç aylık süre zarfında hisse senedi vadeli işlem sözleşmelerine başlayabileceğini bildirdi.

VOB ve İMKB'nin bir bütünün parçaları olduğunu belirten Dönmez, "Bizler yaratacağımız sinerjiyle bu ülke sermaye piyasalarını reel sektörün kullanımı açısından geliştirmek ve ülke ekonomisine olan katkısını artırmak zorundayız" diye konuştu.

Dönmez, Banka Sigorta Muameleleri Vergisi ve stopaj vergisinin borsalarda işlem gören ürünler açısından son derece büyük zararlar getirdiğini, bu konuda lobi çalışması yapılması gerektiğini de sözleri ekledi.

Geceye Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi, Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü ve İzmir iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.