Vodafone, 10 ilde 10 bin kadına girişimcilik eğitimi verecek
Geçtiğimiz yıl 'Girişimcilikte Önce Kadın' projesiyle 10 bin kadını ekonomiye kazandıran Vodafone, projenin 2017 ayağı için startı Kocaeli'den verdi.
Uğurcan GÖKÇEN - Kadınların girişimcilik kapasitelerini iletişim teknolojilerinin desteğiyle artırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde yeni dönem eğitimlerine başlandı.
Adana, Kayseri, Denizli, Trabzon, Gaziantep, Erzincan, Mersin, Muğla, Kocaeli ve Sivas’ta aynı anda başlatılan eğitimlerle, toplam 72 Halk Eğitim Merkezi’nde 140 danışman öğretmenin liderliğinde yaklaşık 6 ay boyunca 10 bin kadına teknoloji ve girişimcilik eğitimleri verilecek. Böylece, ilk yılında 10 bin kadına ulaşarak 15 milyon TL’yi aşkın ekonomik değer yaratan projenin yeni döneminde de 10 bin kadına daha eğitim verilerek toplam 20 bin kadına ulaşılması hedefleniyor.
Geçen bir yıllık dönemde 10 ilde eğitim verilen 10 bin kadın, kurulan internet sitesi üzerinden 14 ürün kategorisinde 16 bin ürün çeşidinin satışından 105 bin TL ciro elde etti.
Kadınların geliri 5 katı arttı
Projenin ikinci ayağını Kocaeli'nde düzenlenen program ile başlattıklarını açıklayan Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, program kapsamında eğitim alan kadınların gelirlerinde beş katlık artış yaşandığını söyledi. Projenin ikinci ayağında ağustos ayına kadar devam edecek eğitimlerle 10 ilde 10 bin kadının daha ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini belirten Deegan, "Kadın girişimcileri iş hayatına bir adım da olsa yaklaştırmak ve hayatlarının değiştiğini görmek doğru bir iş yaptığımızı bize gösterdi. Bu projenin insani yönü de bizim için çok önemli. Bu eğitimlere bundan sonraki süreçlerde de devam edeceğiz. Amacımız el emeği göz nuru ürünleri internet ortamında kadınların sergilemesine ve satmasına imkan tanımak." dedi
700 bin kadına ulaştı
Projenin detaylarına ilişkin bilgi veren Vodafone Vakfı Başkanı ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, kadını sosyal hayata entegre eden toplumların başarıya ulaşacağını kaydetti. Süel, "Gelecek 10 yılda dünyada 1 milyar kadın iş gücüne katılma potansiyeli taşıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranında yüzde 1'lik artış küresel ekonomiye 80 milyar dolar katkı sağlayacak. Biz Vodafone olarak akıllı ekonomi modelini devreye alıyoruz. 2011 yılından bu yana kadınlara 2.5 milyon TL'lik yatırım yaptık, önce kadın programı çatısı altında 11 bin girişimci ve 700 bin kadın faydalandı" bilgisini ferdi.
E-öğrenme platformuyla daha fazla kadına ulaşılacak
Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nde 24 saatlik bir sertifikalı eğitim programı uygulanıyor. Eğitimler, “teknoloji” ve “girişimcilik” alanlarında, uygulamaya yönelik, kolay anlaşılır ve kısa içerikler barındırıyor. “Girişimcilik” modülünde, girişimciliğin ne olduğu, Türkiye ve dünyada kadın girişimciliğinin durumu, şirket kurmadan da girişimci olmayı sağlayacak asgari girişimcilik modeli, satış, pazarlama ve iletişim kanalları ile ilgili bilgiler veriliyor. “Teknoloji” modülü ise bilgi teknolojileri ve internetin sunduğu olanaklar, e-ticaret ve girişimcilik, proje web sitesinin kullanımı, güvenli teknoloji ve internet kullanımı konusundaki eğitimleri kapsıyor.
Yeni dönemde, ilk dönemden farklı olarak, eğitim içerikleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın e-öğrenme platformuna yüklenecek ve çok daha fazla kadının eğitimlerden faydalanması sağlanacak. Eğitim almaya başlayan kursiyerler, el emeği göz nuru ürünlerini projenin online satış sitesi olan oncekadin.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilecek. Siteye üye olan kursiyerleri cesaretlendirip teşvik etmek için ekim ayında düzenlenecek yarışmayla başarılı kadınlar cansuyu sermayesi ile ödüllendirilecek.