WB'den Türkiye'deki KOBİ'lere 300 milyon dolar kredi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, bugün Türkiye'ye yönelik "Üçüncü Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için Finansmana Erişim Projesi" kapsamında 300 milyon dolar tutarında krediyi onayladı. 

Konuya ilişkin Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, projenin temel kalkınma amacı, Türkiye'deki KOBİ'lerin özellikle kira finansmanı yoluyla olmak üzere orta ve uzun vadeli finansmana erişimlerini yaygınlaştırmak ve derinleştirmek. 

Proje, "borçlu" sıfatıyla Ziraat Bankası tarafından uygulanacak. Türkiye hükümetinin garantör olduğu kredi ile Türkiye'deki KOBİ'lere orta ve uzun vadeli finansman sağlanacak. Ziraat Bankası'nın "toptancı banka" işlevini göreceği kredi, kiralama şirketleri ve bankalar aracılığıyla 250'den az çalışanı olan ve yıllık cirosu 40 milyon liradan az olan hedef KOBİ'lere kullandırılacak. Proje kapsamında sağlanan toplam finansman, katılımcı finansal kuruluşların sağladığı 100 milyon dolar tutarındaki eş finansman ile birlikte 400 milyon dolar olacak. 

"KOBİ'ler, Türkiye ekonomisinde büyüme ve istihdamın lokomotifi"
Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, KOBİ'lerin, Türkiye ekonomisinde büyümenin ve istihdamın lokomotifi konumunda olduğunu ancak finansmana erişim konusunda halen bazı kısıtlarla karşı karşıya olduklarını bildirdi. 

Leasingin, KOBİ'ler için özellikle cazip olduğunu ve geçtiğimiz yılın sonlarında onaylanan yeni bir düzenleyici çerçeve ile birlikte leasing pazarının hızlı bir şekilde büyümeye hazır olduğunu vurgulayan Raiser, "Türkiye'nin KOBİ'leri için yeni finansman araçlarının geliştirilmesini kolaylaştırmak için böyle bir fırsata sahip olmaktan memnuniyet duymaktayız" değerlendirmesinde bulundu. 

Proje 
Dünya Bankası kredi hattı, Banka tarafından sağlanan mevcut kredi olanaklarını tamamlayıcı nitelikte ve daha önceki KOBİ'ler için Finansmana Erişim-I (KOBİ-I) ve mevcut KOBİ'ler için Finansmana Erişim-II (KOBİ-II) projelerinin başarısını daha ileri seviyelere çekmeyi amaçlıyor. Toplam 700 milyon dolar eşdeğeri tutarında bir finansal aracılık kredisi olan KOBİ-I, 2007-2009 yılları arasında Halkbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından başarılı bir şekilde uygulandı. Bunun devamı niteliğinde olan ve toplam 500 milyon dolar eşdeğeri tutarındaki KOBİ-II ise halihazırda Türkiye Kalkınma Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank tarafından uygulanıyor (2010-2014).

Üçüncü KOBİ'ler için Finansmana Erişim Projesi'nin finansman aracı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) Esnek Kredisi. Kredinin faiz oranı 6 aylık USD LIBOR artı değişken marj ve vadesi ilk 5,5 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 30 yıl. Kredi eşit anapara geri ödemeli ve geri ödeme programı taahhüde bağlı.