Web zorunluluğu fiilen kaldırılıyor
TTK’da sermaye şirketlerinin web sitesi kurma zorunluluğunda kapsam yine daraltıldı. Hazırlanan yeni taslakta kapsama giren şirket sayısı bini biraz geçiyor. Bunlar da sitesi bulunan büyük şirketler.
Mehmet KAYA
ANKARA - Yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu'nda en fazla tartışılan unsurlardan biri olan, sermaye şirketlerinin internet sitesi kurması zorunluluğunda kapsam sadece büyük şirketleri içine alacak şekilde daraltılıyor. Bakanlar Kurulu kararı için hazırlanan taslakta, satış hasılatı 200 milyon TL'nin üstü, 150 milyon TL aktif büyüklüğüne sahip ve 500 ve üstü çalışan sayısı olarak belirlenen üç kriterin ikisine giren şirket internet sitesi kurmak zorunda olacak. Bu kapsam, aynı zamanda bağımsız denetime tabi zorunluluk sınırı olarak da uygulanacak. SGK verilerine göre, Türkiye'de 500 kişiden fazla çalışana sahip işletme sayısı bin 159 ile sınırlı. Satış hasılatına ilişkin fikir verebilecek veri ise İstanbul Sanayi Odası en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında üretimden satışlar büyüklüğünde yıllık 200 milyon TL ve üzerinde olan şirket sayısı ise sadece 384 olarak görülüyor.
[PAGE]Türk Ticaret Kanunu'nda en tartışmalı maddelerinden biri olan internet sitesi kurma ve bağımsız denetime tabi şirket zorunluluğunda kapsam daraltılarak çözüm bulundu. Yürürlüğe giren TTK'da limted ve anonim şirketlerin tamamının internet sitesi kurması ve burada mali tablolarında bazılarını yayınlaması zorunluluğu tepki çekmişti. Bunun üzerine yapılan revizyonla, hangi şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğuna gireceğine ilişkin standart belirleme yetkisi ve bağımsız denetime tabi şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na bırakıldı. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından hazırlanan Bakanlar Kurulu kararı taslağında kapsamın daraltılması dikkat çekti.
Kurul taslakta, belirlenen üç kriterden ikisini tutturan şirketlerin bağımsız denetime tabi olması ve internet sitesi kurması zorunluluğu kapsamında olacağı belirtildi. Standartlar ise 500'den fazla çalışan, yıllık 200 milyon lira satış hasılatı ve 150 milyon TL aktif büyüklüğü olarak belirlendi. Bu standartların uygulanması durumunda ise her iki zorunlulukta kapsamın büyük ölçüde daraltıldığı anlamına geliyor.
500 işçiden fazla çalıştıran sadece bin 159 işyeri var
SGK verilerine göre Türkiye'de 500 kişinin üzerinde işçi çalıştıran işletme sayısı bin 159 ile sınırlı. Ayrıca, cirolara bakıldığında da 200 milyon TL ciro yapan işletme sayısı çok daha az. Bu alanda fikir verebilecek veri ise İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl yayınladığı 500 büyük sanayi kuruluşunda bulunuyor. Üretimden satışlara göre yapılan bu sıralamada, 384. Sıradaki şirket ve üzerinde bulunanlar 200 milyon ve daha üzeri satışa sahip olan şirketlerden oluşuyor. Aktif büyüklüğü kapsamına ise daha fazla şirket girmesi olası görülüyor ancak sınırlama "üç standarttan ikisi" olarak belirlendiği için, internet sitesi kurma zorunluluğu olacak şirketlerin sayısının bin dolayında olması gerekiyor.
DÜNYA'ya bilgi veren Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu yetkilileri, taslağa ilişkin içeriğin netleşmediğini belirttiler ancak ortaya konulan standartları doğrulayarak, "tartışma aşamasında" olduğunu belirttiler. Kurulun görüşe sunduğu taslakları kamuoyuna ilan ettiğini hatırlatan yetkililer, bu taslağın henüz yayınlanmamış olmasına dikkat çektiler.
Katı düzenlemeler yumuşatıldı
[PAGE]Katı düzenlemeler yumuşatıldı
Türk Ticaret Kanunu TBMM'de kabul edildikten sonra yürürlük tarihi uyum amacıyla kademeli olarak 1 yıl ve daha uzun sürelerle ileri tarihe bırakmıştı. 1 Temmuz 2012'da büyük kısmının yürürlüğe gireceği tasarıya ilişkin iş dünyasının talebi üzerine değişiklikler yapıldı.
Buna göre, şirket ortaklarının şirketten borç almasını yasaklayan düzenleme gevşetildi ve geçmiş yıl zararlarını karşılayacak kadar kar eden şirketlerde, şirkete borcu olmayan ortaklar yeni borç alabilecek.
Değişiklikle, sermaye şirketlerine bağımsız denetimden geçme ve internet sitesi kurma ve burada bazı mali tablolarını yayınlama zorunluluğu getiriliyordu. Bu katı kural değiştirilerek kapsama girecek şirketlerin Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmesi hükmü konuldu. Her iki zorunluluk için karar taslağı çalışması devam ediyor.
Yapılan değişikliklerden bir diğeriyle, YMM ünvanlı kişiler ile 10 yıllık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetim elemanları sınavsız denetim yetkisi alabilecekleri hükme bağlandı.