”Yabancı bankaların da Türkiye'ye katkısı oldu”

Eminsoy, açıklanan paketlerin yabancı bankalar vasıtasıyla Türkiye gibi ülkelere de yansıdığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - ING Bank Türkiye Genel Müdürü Hakan Eminsoy, gelişmiş ülkelerdeki siyasi otoriteler tarafından açıklanan fonlama paketlerinin, Türkiye gibi ülkelere, yabancı bankalar vasıtasıyla yansıdığını kaydetti.

Eminsoy, Active Academy tarafından düzenlenen ve ana teması "Küresel Kriz ve Türkiye" olarak belirlenen 6. Uluslararası Finans Zirvesinin "Küresel gelişmeler karşısında Türk finans sektörü" oturumundaki konuşmasında, son 3 senedir Türkiye'de özellikle orta ölçekli bankaların, yabancı bankalar tarafından satın alındığını hatırlatarak, bugün yabancı payı olmayan orta ölçekli bir banka bulunmadığını söyledi.

Bu bankaların Türkiye'ye sağladıklarına ilişkin olarak da Eminsoy, söz konusu bankaların satın alırken getirdikleri sermaye ve satın alım bedeliyle yapmış oldukları yatırım sonrasında, satın aldıkları bankanın fonlama ihtiyacını da karşıladıklarını, bu haliyle belki satın aldıklarına yakın bir tutarı da yakın zamanda Türkiye'ye getirdiklerini, bankalarının içine ek sermaye veya fonlama olarak koyduklarını anlattı.

Eminsoy, gelişmiş ülkelerdeki likidite sıkışıklıklığının o ülkelerin özellikle siyasi otoriteleri tarafından ciddiye alınarak, toplamda 4,5 trilyon dolarlık fonlama paketlerinin açıklandığını kaydederek, şöyle dedi:

"Haliyle bu paketlerin bir kısmı da belki bizim gibi ülkelere bu yabancı bankalar vasıtasıyla yansıyor. Tabii ki bunların içerisindeki pay olarak küçüktür ama olsun böyle dönemlerde bir nakit akımını sağlamak, likiditeyi oluşturmak önemlidir. Yabancı bankaların da Türkiye'ye bu katkısı olmuştur diye düşünüyorum."

Herkes likit olmak istediğinde ortaya çalışmayan bir ticaret çıktığı değerlendirmesine bulunan Eminsoy, likit kalma ihtiyacıyla paranın dönüş hızının yavaşlatıldığını vurguladı.