Yapı Kredi'nin karı 1.26 milyar TL

Nakdi kredileri yüzde 35 ve mevduatları yüzde 31 oranında artan Yapı ve Kredi Bankası 2008 yılını 1 milyar 261 milyon TL karla tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yapı Kredi'nin 2008 yılı net karının 1 milyar 261 milyon TL olarak gerçekleştiği bildirildi.

Bankanın 2008 yılsonu bilançosuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yapı Kredi Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, dünyada etkili olan mali krize rağmen Yapı Kredi'nin 2008 yılında konsolide net karını yüzde 45 oranında artırdığına işaret etti.

Bayazıt, nakdi kredilerini bir önceki yıla göre yüzde 35 artırarak, bu yolla ekonomiye sağladıkları finansman büyüklüğünü 38,9 milyar TL'ye çıkardıklarını kaydederek, mevduatlarını yüzde 31 artışla 44 milyar TL seviyesine ulaştırdıklarını, sermaye yeterlilik rasyolarının banka bazında yüzde 15,7, grup bazında ise yüzde 14,2 olarak gerçekleştiğini anlattı.

2008 yılı Yapı Kredi açısından hem büyüme hem de karlılık anlamında pozitif bir yıl olduğuna işaret eden Bayazıt, "Karlılığımızı yüzde 45 artırırken, toplam aktiflerimizi de yüzde 26 oranında büyütmeyi başardık. Kredi kartları, varlık yönetimi, leasing ve faktoring alanlarında önde gelen konumumuzu sürdürürken, KOBİ kredileri, tüketici kredileri ve konut kredilerinde ise pazar payımızı artırdık" ifadelerini kullandı.

Yapı Kredi'nin, gelirlerindeki yüzde 21'lik artışa karşın giderlerinin yalnızca yüzde 9 büyüdüğünü ve gider/gelir rasyosunda kalıcı iyileşmeler kaydettiğini belirten Bayazıt, 2008 bilançosunda bu oranın bir önceki yıla göre 5,7 puan daha düşerek yüzde 53 seviyesine gerilediğine işaret etti.

2008 yılında "en çok şube açan banka" unvanını aldıklarını belirten Bayazıt, şöyle devam etti:

"2008'te 185 yeni şube açarak toplam şube sayımızı 861'e yükselttik. Bu şube ağımızın 4'te 1 oranında genişlediği anlamına geliyor. Yeni şubelerimizden elde ettiğimiz gelirler hedeflerimizin yüzde 32 üzerinde, maliyetleri ise hedeflediğimizden yüzde 16 daha düşük gerçekleşti.

Alternatif dağıtım kanallarına da ağırlık vererek "yeni nesil" 678 ATM'yi hizmete sunduk. Türkiye'de bir ilk olan Barkod okuma fonksiyonuyla, müşterimiz olsun olmasın herkesin fatura ödemelerini yapabildiği ATM'lerin de katkısıyla bankacılık işlemlerinin yüzde 69'unu şube dışına çıkarmış olduk."