Yarasa gübresini Avrupa'ya ihraç ediyor
Eskişehir'de, mağaralardaki yarasa gübresini hem ekonomiye hem de organik tarıma kazandıran girişimci, seri üretime geçtiği gübreyi Avrupa'ya ihraç etti
ESKİŞEHİR - Girişimci Cengiz Yurtay, çocukluk yıllarının köyde geçtiğini emeklilikten sonra da tarıma meraklı olduğu için gübre sektörüne girmek istediğini anlattı.
Tarımda kimyasal gübrenin çok kullanıldığını, organik tarımın ise organik gübrenin yetersiz olmasından dolayı gelişmediğini belirten Yurtay, "Organik gübredeki eksiklikleri görerek bu işe başladık. Türkiye'de kimyasal gübre kullanımı çok fazla, bunun verdiği zararları da hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla hem ülkemize faydalı bir iş yapalım hem de yüzeye çıkmamış bir değerli ürünümüzü ortaya çıkaralım, insanlara tanıtalım diye bu işe girdik" dedi.
Yurtay, yarasa gübresinin dünyada bilinen en iyi organik verim artırıcı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Yarasa gübresi içinde bütün elementleri barındırdığı için bitki bunu çok çabuk kabul ediyor. Yarasa gübresine 'böcek özütü' de diyebiliriz. Tamamen böceklerden oluşuyor. Çünkü yarasalar böcekle besleniyor. Yarasalar fosfor yönünden zengin böcekleri yiyip hazmettikten sonra fos olarak mağaralara bırakıyor. Mağaralarda da uzun yıllar klimatik ortamda duran gübre kendi kendine doğal olarak fermente oluyor. Bize ise bunu çıkarıp fabrikada ısıl işleme tabi tutup insanlara sunmak kalıyor."
"Avrupa'ya gübre ihracı yapan ilk firmayız"
Yarasa gübresini kullanan çiftçilerden hep olumlu sonuçlar aldıklarını dile getiren Yurtay, yarasa gübresi konusunda Atatürk Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi ile çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yurtay, kurumsallaşmadan önce bir yıl bu işi araştırdığını belirterek, şunları kaydetti:
"Aydın yöresinde iki mağara dolaştım. Ürünleri alıp tahlile gönderdim. Gübre geldikten sonra bitkilerde denedim. Kısacası önce kendim inandım bu işe. Sonuçlarını, analizleri ve rezervi gördüm. Araştırmalarıma göre Türkiye'de yaklaşık 42 bin mağara var. Bunların içinde 6 milyon ton rezerv olduğu tahmin ediliyor. Avrupa'ya gübreyi ilk ihraç eden firmayız. Bu zamana kadar gübreyle ilgili hiç ihraç yapılmamış."
Yarasa gübresinin hızlı gelişen, çabuk besine ihtiyaç duyan bitkilere çok iyi geldiğini anlatan Yurtay, 25 kiloluk yarasa gübresi torbasının fiyatının Avrupa'da, 160-180 Avro olduğunu, Türkiye'de ise yaklaşık 60 Avro'dan satıldığını sözlerine ekledi.
"İhraç yapan çiftçinin zararını önler"
Firmanın yönetim kurulu başkanı İran asıllı Ziraat Yüksek Mühendisi Eyüp Şirzad da 1 yıldır organik gübreler üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Yarasa gübresinin çiftçiye olumlu sonuçlar verdiğini belirten Şirzad, "İhracat yapan çiftçinin, gönderdiği ürünlerde kimyasal madde bulunduğunda maddi zararı söz konusu. Bu gübrede asla kimyasal yok dolayısıyla üründe de kimyasal olmaz ve çiftçi zarar etmemiş olur" diye konuştu.