Yaratıcı beyinler proje bombardımanına geçti

Türkiye’de yatırım yapmak için sıra dışı projeler arayan yerli-yabancı melek yatırımcıların sayısındaki artışın da etkisi ile piyasada tam bir yaratıcı proje bombardımanı yaşanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sibel CİNGİ 

İSTANBUL - Türkiye yaratıcı fikirler ülkesi… Herkesin içinde bir girişimci ruhu gizli. Parası ya da imkanı olan fikirlerini hayata geçiriyor, olmayan ise projelerini hayata geçirecek yatırımcı arıyor. Türkiye’de yatırım yapmak için sıra dışı projeler arayan yerli-yabancı melek yatırımcıların sayısındaki artışın da etkisi ile piyasada tam bir yaratıcı proje bombardımanı yaşanıyor. Kapalı devre enerji üreten sistemlerden, taze meyve otomatına, timsah şeklindeki restorandan, restoranlar için fırçalı ağız bakım aparatına binlerce proje uçuşa geçmek için ‘meleğini’ arıyor.

İmece usulu 46 bin TL’lik yatırım yapıldı

biayda.com’da da sıra dışı projeler dikkat çekiyor. Kendini “Hayallerin hayat bulması için tasarlanmış bir platform” olarak tanımlayan biayda.com, Projelerin gerçekleştirilmesi için gereken maddi desteğin tamamının tek bir kurum veya kişiden sağlanmasının ne kadar zor olduğundan hareketle platform imece usulü yatırıma imkan tanıyor. Projelere destek olmak isteyenlerin imkanları ölçüsünde destek olabildiği sistemde sayesinde bugüne kadar 541 destekçi 26 projeye 46.369 TL para yatırdı. Platform üzerinde yatırım almaya devam eden projeler arasında ‘gezen tohumlar’, ‘ritm yolculuğu’ dikkat çekiyor.

Taze meyve otomatının patentini aldı

İstanbullu bir girişimci ise patentini aldığı taze meyve otomatı için yatırımcı arıyor. Projesini de şöyle anlatıyor: “Bir kola makinesi düşünün bu makine kola değil de yazın meyve versin.” Yaptığı tanıtımlarda projesinin çalınmasından korktuğu için de daha fazla ayrıntı vermiyor.

Canlı gibi timsahtan restoran

Mesut Akkaş isimli girişimci canlı bir timsahı anımsatan mekan tasarımı yaptı. Akkaş patentli projesi için yatırımcı arıyor. Restoran ve eğlence merkezi olarak tasarlanan timsah mekan, Antalya Manavgat için düşünülmüş.

“Makine olursa FABA bizi 1 yılda kara geçirecek”

FABA… Açılımı ‘Fırçalı Ağız Bakım Aparatı’. Fikir sahibi İzmirli. Restoranlarda yemek sorası ağız bakımı yapılabilmesi için fırçalı ağız bakım aparatı geliştiren girişimci, ürünün patentini de aldığını belirtiyor. Girişimci projenin tüm detayları ile hazır olduğunu ancak üretim aşamasında mali açıdan yetersiz kaldığı için yatırımcı aradığına dikkat çekiyor. İddiası da yapılacak yatırımın bir gibi kısa bir sürede kara geçeceği yönünde.

'Sıfır yakıtla enerji üretiyorum’

Edirne’den ise sıfır yakıtla enerji üreten bir makine icadı çıktı. Edirneli girişimci kapalı devre enerji makinesiyle çevreye zarar vermeden ve hiçbir yakıt yakmadan enerji elde ettiğini belirtiyor. Üretilen enerjinin miktarının suyun miktarına bağlı olduğu belirtilen ilanda şu ayrıntılar veriliyor: “Kapalı 1 ton suyun yüksek bir boruya çıkarak oradan tekrar aşağıya inmesi ve inen suyun şiddetini çarka çarparak döndürmesiyle enerji elde ediliyor. Bu çarkın ucuna jeneratör bağlanırsa elektrik üretilir. Kendi imkanlarımızla sanayide küçük bir denemesini yaptık ve başarılı olduk.”

Melek yatırımcı nasıl bulunur

Türkiye’deki yaratıcı fikirlerin melek yatırımcılarla buluşması için de önemli adımlar atılmaya başladı. Melek yatırımcıları oluşturduğu çeşitli platformların yanı sıra Aktif Bank Avrupa Melek Yatırım Ağı’nın (EBAN) Avrupalı girişimciler için hazırlamış olduğu melek yatırımcılar ve girişimciler için birçok bilginin detaylı olarak anlatıldığı “Melek Yatırımcı Bulma Kılavuzu” adlı kitapçığı Türkiye’ye uyarladı. Girişimcilere melek yatırımcılar kanalıyla özkaynak bulma sürecinde yol göstermesi amacıyla hazırlanan kitapta, yatırımcı ile girişimci arasındaki ilişkinin püf noktaları, yatırımcı anlaşması, vergi avantajları, gibi konularda önemli tavsiyeler veriliyor.

Gelin Sanal İstanbul’da yaşayalım

Projenin adı 3D sanal yaşam projesi… İnternet ortamında gerçekçiliği ve sosyal hayatı ön planda tutarak keyifli vakit geçirme amacıyla geliştirilen yazılım için de yatırımcı aranıyor. Proje kapsamında, birebir İstanbul şehrinin 3 boyutlu ve 2 boyutlu çizimi ile oluşturulacak bir şehir kurulması planlanıyor. İstanbul’un çizilmiş haritası üzerinde, sponsorlu binaların ve yoğun sokakların 3 boyutlu, diğer binaların ve sokakların çizimi ise 2 boyutlu olacağı belirtilen projede, kişiye özel karakter oluşturma, karakterin fiziksel ve ruhsal özelliklerini ayarlayabilme ve daha farklı fonksiyonel özellikleri bulunacak. 3 boyutlu mağaza veya çarşılardan alışveriş yapabilme imkanı da sağlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir