Yaşlı kurtlardan 87 milyar dolar katkı!

PwC, ülkelerin yaşlı nüfusundan ne şekilde faydalandığını ortaya koymak için 'altın çağ endeksi' hazırladı. Buna göre ülkede yüzde 33 olan 55-64 yaş grubu içindeki çalışma oranı İsveç seviyesine çıkarılırsa GSYH'yi yüzde 10 büyütecek. Bu da ekonomiye yılda 87 milyar dolar katkı anlamına geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde 55 yaş ve üzeri kişi sayısı 2015-2050 döneminde yüzde 50 artarak 538 milyona ulaşacak. İnsanların daha uzun yaşamaya başlaması elbette iyi haber ancak nüfusun hızlı yaşlanması sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaya başladı. Yaşlanan nüfusun sisteme getirdiği ağır maliyetin dengelenmesi için yaşlıların çalışmaya teşvik edilmesi ve işgücü içinde daha fazla kalmasının sağlanması gerektiği belirtiliyor. Çalışan yaşlıların dünya ekonomisine 2 trilyon dolarlık katkı sağlayacağı hesaplanıyor.

PwC, ülkelerin yaşlı nüfusundan ne şekilde faydalandığını ortaya koymak amacıyla ‘altın çağ endeksi' hazırladı. OECD üyesi ülkelerde 55 yaş üzeri kişilerin işgücüne katılımını gösteren endekste en başarılı ülkeler olarak İzlanda, Yeni Zelanda, İsrail ilk sıralarda yer alıyor. Bu ülkelerde 55-64 yaş grubundaki kişilerin iş gücüne katılım oranı sırasıyla yüzde 84.6, yüzde 76.1, yüzde 66.5 oldu. OECD ortalaması ise yüzde 58. Araştırmada bu yaş grubunda işgücüne katılımın yüzde 76 olduğu İsveç referans olarak alındı. Yani, yaşlıların çalışmasının ekonomiye getireceği katkı hesaplanırken, İsveç'teki orana ulaşılması dikkate alındı. İlk üç sıradaki ülkelerin daha küçük ekonomiler ve ada ekonomileri olması nedeniyle İsviçre tercih edildi.

Türkiye 22. sıradan 34'lüğe kadar düştü

Türkiye, 2013 yılında 22'nci sırada yer aldığı endekste bu yıl 34'üncü sıraya geriledi. Türkiye'de 55-64 yaş grubu içinde çalışma hayatına devam edenlerin oranı sadece yüzde 33 olurken, 65 yaş üzerindekilerin katılım oranı yüzde 19.4 olarak gerçekleşti. Türkiye, İsveç'teki oranı yakalaması halinde, bunun GSYH'ye yüzde 10 katkı yapacağı yani ekonomiye 87.1 milyar dolar ekleyeceği belirtildi.

PwC'nin raporuna göre, 55 yaş üzerindekilerin çalışma oranının yüzde 76 olması halinde OECD genelinde elde edilecek kazanç ise 2 trilyon dolar. Yaşlıların çalışmasından en büyük katkıyı yüzde 16 ile Yunanistan'ın sağlayacağı öngörülüyor. Yaşlıların istihdamındaki artışın GSYH'ye katkısı Belçika için yüzde 13, Slovenya'da yüzde 12, İngiltere'de yüzde 4.2, ABD'de yüzde 3 ve Japonya'da yüzde 2 olarak tahmin ediliyor. En az kazanç sağlayacak ülke ise yüzde 1 Güney Kore. G7 ülkeleri için toplam ekonomik katkı 1.4 trilyon dolar olarak hesaplanıyor. İtalya ve Fransa'nın yaşlı istihdamını artırarak ekonomilerinde yüzde 10'luk ek bir büyüme yaşayabileceği öngörülüyor.

2050'de her 2 kişiden 1'i 65 yaş üzeri olacak

Altın Çağ Endeksi'ne ilişkin raporda OECD içinde yaşlı nüfusun büyük bir hızla arttığı belirtiliyor. 2015-2050 döneminde 55 yaş üzeri kişi sayısı yüzde 50 artarak 538 milyona ulaşacak. Bölgede 2050 yılına kadar yaşlı sayısında 180 milyon artış olacak. 2015 yılında OECD'de her dört kişiden biri 65 yaş üzerindeyken, 2050 yılına gelindiğinde her iki kişiden biri 65 yaş üzeri olacak.

Yaşlıların iş gücü içinde tutulmasının sosyal güvenlik ve emeklilik sistemi üzerindeki baskıları hafifl etmesinin yanında, GSYH artışının hızlanmasına, tüketici harcamalarının ve vergi gelirlerinin artmasına yardımcı olacağı belirtiliyor. Ayrıca çalışma hayatının belli bir yaşın üzerindeki insanları zihinsel ve fiziksel olarak aktif tutmasının sağlık açısından da olumlu olduğu hatırlatılıyor.

Sosyal hizmetler nedeniyle büyük şehiri tercih ediyorlar

Her 3 yaşlıdan birinin istihdam edildiği Türkiye'de emeklilerin yoğun olarak yaşadığı iller belirlendi. Buna göre, 8 milyon 140 bin emeklinin yüzde 21'i, 1.6 milyonu İstanbul'da yaşıyor. İstanbul'un ardından en yoğun emekli nüfusuna sahip iller, 656 bin kişiyle Ankara, 642 bin kişiyle İzmir, 359 bin kişiyle Bursa ve 229 bin kişiyle Antalya olarak sıralanıyor. TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilerin başta sağlık olmak üzere sosyal hizmetlerden yararlanmak için büyük şehirleri tercih ettiğini vurguladı.