Yatırım için 2 ülkede sona yaklaştı

Şişecam yatırım için Avrupa'da 2 ülkede sona yaklaştı, G.Amerika ve Uzakdoğu için bu yıl karar verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, yurtdışına yönelik yatırım planları kapsamında, Avrupa'da iki ülkedeki çalışmalarında sona yaklaştıklarını; Güney Amerika ve Uzak Doğu'da yatırım için de büyük ihtimalle bu yıl içinde karar vereceklerini söyledi.
 
Reuters ile yaptığı söyleşide Kırman, "Avrupa'nın tamamı incelememiz altında. Ancak özellikle, bize rekabet gücü sağlayacak, maliyet açısından uzun vadeli açılım yaratacak yerlere bakıyoruz. Onun için Avrupa'nın yeni gelişmekte olan ve gelecek vadeden ülkelerine yoğunlaştık. Çalışmalarımızda bir, iki ülkede sona yaklaştık" dedi ve ekledi:
 
"Bizim Avrupa'da ağırlıklı üretim merkezimiz Bulgaristan. Onun dışında yapacağımız yatırımların mutlaka bu fabrikamızla stratejik bağlantıları olacaktır."
Şişecam'ın Türkiye'nin yanı sıra, Bulgaristan, Bosna-Hersek, İtalya, Ukrayna, Rusya, Gürcistan ve Mısır olmak üzere 8 ülkede üretim yatırımı bulunuyor.
Mevcut üretim bölgelerinin yanı sıra, yatırım için yeni bölge arayışlarının sürdüğünü belirten Kırman, "Güney Amerika ve Uzak Doğu'da çalışmalarımızın sonuna gelmek üzereyiz. Büyük ihtimalle bu sene içerisinde bir karar vereceğiz" dedi.
 
Yatırım yaparken topluluk olarak temel prensiplerinin tek başına hareket etmek olduğunu söyleyen Kırman, ancak pazar dinamikleri, daha önceden o pazarda tecrübelerinin bulunup bulunmadığı ve pazara hakimiyet gibi konuların gerektirmesi halinde, diğer seçenekleri de değerlendirebileceklerini söyledi.
Bu yıl için 2 milyar lirayı geçen bir yatırım bütçeleri olduğunu belirten Kırman, "Polatlı'daki düzcam inşaatımız başlamak üzere. Eskişehir'deki ambalaj inşaatımız başladı. Bulgaristan'da hem cam ev eşyası, hem düzcam açısından yeni hat inşaatları ile Tataristan'daki inşaatımız hızla devam ediyor. Bunların yanı sıra bir takım idame ve yenileme yatırımlarımız da sürüyor. 2 milyar lirayı geçen bir yatırım planlamamız var. Ama ekonominin gidişatına göre bu konuda esnekliğimiz var" diye konuştu.
İştirakleri arasında Trakya Cam, Anadolu Cam, Denizli Cam ve Soda Sanayi'yi bulunduran Şişecam; düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar alanında faaliyet gösteriyor.
 
İlk çeyrekte kademeli yavaşlama gözleniyor
Bu yılın ilk çeyreğinde hem iç pazar, hem de yurtdışı satışlarda yavaşlama gözlendiğini belirten Kırman, "Yurtdışında zaten ekonomik durumdan kaynaklanan bir yavaşlama var. Bunu özellikle Orta ve Batı Avrupa tarafında görüyoruz. Diğer üreticiler fiyatlarda damping anlamına gelebilecek uygulamalar yapıyorlar. Herkes sürdürülebilir faaliyet açısından bu tür tedbirlere başvuruyor" dedi ve ekledi:
 
"Türkiye'de de kademeli bir yavaşlama var. İnşaat alanında yavaşlamayı henüz tam hissetmedik ancak, otomotiv ve beyaz eşyadaki hız kesme hissediliyor... Bu sene planlarımızı yaparken zaten ihtiyat içindeydik. Amacımız satış gelirlerinde 2011 oranlarını yakalamak. Ancak ilk çeyreğe baktığımızda biraz güçlükler olabilir. İlk üç ayda yavaşlayan bu gidişatın toparlanması durumunda farklı bir sonuç yakalanabilir" diye konuştu.
 
Kırman'ın verdiği bilgiye göre, satış gelirlerini TL cinsinden 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 18 artıran Şişecam, 2012 yılı için de benzer bir artış hedefliyor.
Şişecam, 2011 yılını konsolide 5 milyar lira satış geliri ile tamamlamıştı. Dönem kârı 741 milyon, ana ortaklığa düşen net kâr ise 632 milyon lira olmuştu.
Kırman, Şişecam'ın 2011'de 3.7 milyon ton olarak gerçekleşen cam üretiminde 2012'de yüzde 7 artış; 1.9 milyon ton olarak gerçekleşen soda üretiminde de yüzde 3 artış hedeflediğini ifade etti.
 
Mısır pazarındaki hafif hareketlenmeye karşın; İran, Irak ve Ortadoğu pazarlarında da ciddi bir zayıflama olduğunu ve henüz belirgin bir toparlanma hissetmediklerini belirten Kırman, yurtdışı satışlardaki durağanlığı aşmak için sürekli olarak yeni pazar, ürün ve müşteri açılımları yaptıklarını söyledi.
 
Enerji zamları şu an revizyon gerektirmiyor
Doğalgaz ve elektriğe yapılan son zamların Şişecam için ek maliyet getireceğini; ancak şu aşamada yılsonu için revizyon gerektiren bir durum olmadığını belirten Kırman, "Bu zamların enerji bağlantısı olan sanayilerin marjlarını olumsuz yönde etkileyeceği açık. Bize de ek maliyet getirecektir. Şu anda revize etmemizi gerektiren bir durum yok, ancak gidişata bakacağız" dedi ve ekledi:
 
"Revizenin temel nedeni enerji fiyatlamasında ortaya çıkan değişikliklerden ziyade, piyasanın nasıl gittiğiyle yakından ilgili. Piyasa şartları gelen yeni maliyetleri kısmen ya da tamamen karşılamaya imkan veren bir gelişme gösterirse, o zaman revize etme ihtiyacı olmayacaktır. Ama piyasa şartları enerji fiyatlaması gibi olumsuz tarafta giderse, yeniden durumumuzu değerlendirme yapmak gündeme gelir."
1 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere, kilovatsaat bazında, vergi ve fonlar dâhil olmak üzere nihai elektrik fiyatları ağırlıklı ortalama yüzde 8.1 oranında artırılırken, doğalgaz fiyatlarına da yüzde 18.72 zam yapıldı.
 
Getirilen teşvik tedbirlerini genelinde olumlu bulduklarını, konuyu şehirlere indirgemenin anlamlı olmadığını, bu kapsamda Şişecam'ın konumunu değerlendirmekte olduklarını ve bu olumluluğun yeni yatırımları kavrayacak olması nedeniyle ihracatçı konumundaki sanayicinin sürdürülebilir rekabet gücünün korunması gerektiğini de ifade eden Kırman, bu doğrultuda yeni yatırımların desteklenmesinin yanı sıra, mevcut yatırımların da rekabet gücünün artırılması gerektiğini vurguladı. Bunun özellikle bu dönemden güçlenerek çıkılması bakımından büyük önem taşıdığını ilave etti.
Şişecam 2011 yılında yüzde 10 artışla 880 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken; Türkiye'den yapılan ihracat ile yurtdışı üretimden yapılan satışları kapsayan uluslararası satışlarının toplam konsolide satışlar içindeki payı ise yüzde 49 olarak gerçekleşmişti.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir