Yatırımcı rotayı Asya'ya çevirdi

Yurt içindeki yerleşiklerin doğrudan yatırımlarında geçen yıl ilk sırada yer alan Avrupa, bu yıl yerini Asya'ya bıraktı. Asya ülkelerine 2014'ün 10 ayında 2,4 milyar dolarlık yatırım yapılırken, Avrupa'da yapılan yatırım 1,9 milyar doları geçemedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomik anlamda zor bir yıl geçiren Avrupa'ya yapılan yatırımlar geçen yıla göre yüzde 10,5 gerilerken, toplam yatırımlarının yüzde 51'inin gerçekleştirildiği Asya ülkeleri yatırımcıların bu yılki gözdesi oldu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, yurt içindeki yerleşiklerin doğrudan yatırımlarında geçen yıl en büyük payı alan Avrupa, bu yıl yerini Asya'ya bıraktı. Asya ülkeleri, yılın on ayında gerçekleştirilen toplam 4 milyar 706 milyon dolarlık yatırımdan yüzde 51'lik pay alarak, yatırımcıların tercihinde başı çekti. 

Asya'ya yapılan yatırımlar bir yılda 3 kat arttı

Asya ülkelerine yılın 10 ayında toplamda 2 milyar 399 milyon dolarlık yatırım yaparken, söz konusu rakam Avrupa'da 1 milyar 913 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece Asya'ya yapılan yatırımlar bir yılda 3 katına ulaştı, Avrupa'ya yapılan yatırımlarda ise yüzde 10,5 düşüş kaydedildi. 

Söz konusu düşüşe karşın, Avrupa ülkeleri toplam yatırımlardan yüzde 40,7 pay alarak, Asya ülkelerinin ardından ikinci sıraya yerleşti. Avrupa'yı, yüzde 7,4'lük payla Amerika, yüzde 0,8'lik payla ise Afrika ülkeleri takip etti. 

Rusya'ya yatırımlar yüzde 21 azaldı 

Azerbaycan, 2014 yılının ocak-ekim döneminde en fazla doğrudan yatırımın gerçekleştirildiği ülke oldu. Söz konusu dönemde Azerbaycan'a yapılan yatırımlar bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 kat artarak 1 milyar 892 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu rakam geçen yılın ocak-ekim döneminde 357 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. 

Hollanda ise 752 milyon dolarlık yatırımla, Azerbaycan'ın ardından yatırımcılar tarafından en fazla tercih edilen ülke olurken, bunu 420 milyon dolarlık yatırımla İngiltere takip etti.   

Ukrayna'ya yatırımlar 17 milyon dolardan 9 milyon dolara indi

Ukrayna ile yaşanılan gerginliğin ardından, ABD ve Batılı ülkelerin yaptırımlarıyla ekonomik anlamda zor bir yıl geçiren Rusya'ya yatırımlarda, yılın 10 ayında yüzde 21 düşüş görüldü. Rusya'ya 2013 Ocak-Ekim döneminde 81 milyon dolarlık yatırım yapılırken, bu yılın aynı döneminde söz konusu rakam 64 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde Ukrayna'ya yatırımlar ise 17 milyon dolardan 9 milyon dolara indi. 

Yatırımcıların tercih etmedikleri ülkeler

Danimarka, Polonya, Bosna, Makedonya, Sırbistan, Libya, Etiyopya, Özbekistan, Pakistan, Singapur ve Tayvan geçen yılın 10 ayında yatırım gerçekleştirilip bu yıl yatırımcılar tarafından tercih edilmeyen ülkeler arasında yer aldı. Söz konusu dönemde yatırımlarda en fazla düşüşün gerçekleştiği ülkeler ise yüzde 92,3 ile Bulgaristan, yüzde 90 ile Hindistan ve yüzde 84,7 ile Avusturya şeklinde sıralandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir