Yatırımlara proje bazlı devlet yardımı

Asgari sabit yatırım tutarı 100 milyon dolar olan projeler için firmalara, vergi muafiyeti ve indirimi, sermaye katkısı, yatırım yeri tahsisi ve kamu alım garantisi gibi proje bazlı devlet yardımı verilebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakanlar Kurulunun, "Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin" kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla, kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda, ülkenin mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak, teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve yüksek katma değerli yatırımların proje bazlı olarak desteklenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Karar kapsamında proje bazlı olarak desteklenmesi uygun bulunan yatırımlara, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve iadesi, vergi indirimi veya istisnası, sigorta primi işveren hissesi, gelir vergisi stopajı, nitelikli personel, faiz, hibe, enerji veya altyapı destekleri, sermaye katkısı, kamu alım garantisi, yatırım yeri tahsisi, kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescillerle diğer kısıtlayıcı hükümler için istisna getirilmesi veya yasal ve idari süreçlerde kolaylaştırıcı düzenleme yapılması gibi uygun görülen destek veya destekler sağlanabilecek.

Müracaatların değerlendirilme kriterleri

Ekonomi Bakanlığı, belirlediği yatırım konusunda bir veya birden fazla firmayı yatırım için davet edebilecek veya duyuru yaparak çağrıda bulunabilecek. Belirtilen davet veya duyuruya istinaden proje bazlı desteklerden yararlanmak isteyen yatırımcı firma, istenen bilgi ve belgelerle Bakanlığa müracaat edebilecek.

Müracaatlar, Bakanlık tarafından ülkenin mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayabilme, üretim kapasitesi yetersiz olan ürünlerde arz güvenliğini sağlayabilme, teknoloji açığı olan alanlarda teknoloji kapasitesini geliştirme, dış ticaret açığı verilen alanlarda ithalat bağımlılığını azaltma, farklı sektörlerde ülkeye rekabet gücü kazandırabilme gibi nitelikler dikkate alınarak değerlendirilecek.

Projelerin değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının 100 milyon doları olması gerekecek. Yapılacak değerlendirme sonucunda, uygun bulunan proje veya projeler, Ekonomi Bakanlığı tarafından Bakanlar Kuruluna sunulacak. Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler için destek kararı yayımlanacak. Desteklenmesi uygun görülmeyen müracaatlar ise yatırımcının talep etmesi halinde Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında değerlendirmeye alınabilecek.

Projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenecek

Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler için yatırım teşvik belgesi düzenlenecek. Yatırımın başlangıç ve bitiş tarihi destek kararında belirlenecek.

Kamudan kaynaklanan nedenler hariç olmak üzere, yatırımın belirlenen süre içerisinde gerçekleştirilmesinden yatırımcı sorumlu olacak. Yatırımcının, destek kararında öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde indirimli kurumlar vergisi veya istisna uygulaması ile gelir vergisi stopajı teşviki nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte, diğer destekler ise Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacak.

Karar kapsamındaki desteklerden yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacak.