YD-ÜFE aralıkta yükseldi

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), geçen yılın aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,36 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi aralıkta yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2015'e ilişkin YD-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre, YD-ÜFE, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,36, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,9 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,68 arttı.  

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimlerine bakıldığında madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 1,18, imalat sanayi sektöründe de yüzde 0,34 artış gözlendi.

En yüksek aylık artış tütün ürünlerinde söz konusu ayda bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler yüzde 2,72 ile tütün ürünleri, yüzde 1,99 ile içecekler, yüzde 1,97 ile diğer ulaşım araçları oldu. Buna karşılık yüzde 10,9 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 7,03 ile bilgisayarlarla elektronik ve optik ürünler, yüzde 1,86 ile deri ve ilgili ürünler bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler olarak belirlendi.  

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Aralık 2015'te en yüksek aylık artış sermaye mallarında, en yüksek yıllık artış ise dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.