Yemek Sepeti rekabet savunmasını verdi
Rekabet kurallarını ihlal ettiği iddia edilen Yemek Sepeti AŞ, Rekabet Kuruluna sözlü savunma yaptı.
Rekabet Kurulunda, rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Yemek Sepeti AŞ'nin sözlü savunması alındı.
Rekabet Kurumundaki toplantı, Kurul Başkanı Ömer Torlak başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Torlak, Yemek Sepeti Elektronik İletişim Tanıtım Pazarlama Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediğinin tespiti için soruşturma açıldığını anımsatarak, sözü, soruşturma heyetine verdi.
Soruşturma heyeti yetkilileri de şirketin yemek siparişi ve servisi platformlarında hakim durumda bulunduğunu ve "En Çok Kayrılan Müşteri Şartı" uygulamaları ile rakip platformlarda daha iyi koşullar sunulmasının önlenmesinin pazarda dışlayıcı etkiler doğurduğunu ifade etti.
Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili hükümlerinin ihlal edildiği kanaatine ulaştıklarını bildiren heyet yetkilileri, söz konusu şirkete idari para cezası uygulanması gerektiğini kaydetti.
'Yemek Sepeti'nden önce kapanma noktasına geldik'
Soruşturma heyetinin ardından söz alan Bol Bol Gıda AŞ Yöneticisi Faruk Kayabaşı ve Grand Fast Food Şirketi Temsilcisi Hakan İmay piyasada haksız rekabet uygulamaları ile karşılaştıklarını ve bu nedenle zor durumda kaldıklarını ifade etti. Kayabaşı, "Kapanma noktasına geldik" derken, İmay ise sözleşmelerinin haksız şekilde feshedildiğini savundu.
Yemek Sepeti AŞ adına söz alan Şahin Ardıyok da şirketlerinin tüketiciler ile restoranları buluşturan bir platform olduğunu belirterek, "Yemek Sepeti öncesinde siparişler, buzdolabının ön yüzündeki 'sticker'lar kadardı. Daha az çeşit, daha az kalite söz konusuydu. Yemek Sepeti'nden sonra sipariş vermek kolaylaştı, düşük işlem maliyeti oluştu. Böylece yüksek tüketici refahını görmekteyiz." diye konuştu.
Yemek Sepeti ve benzer platformların inovasyona dayalı şirketler olduğunu belirten Ardıyok, "Herhangi bir rekabet ihlali söz konusu değildir. Ceza verilmemesini talep ediyoruz." dedi.
"Rakiplerin başarısızlığının nedeni biz değiliz kendileri"
Yemek Sepeti AŞ Üst Yöneticisi Nevzat Aydın ise şirketlerinin daha önce bu yönde bir suçlamayla karşı karşıya kalmadığına dikkati çekerek, "Kendimi hiçbir yerde savunmak durumunda kalmamıştım. Yemek Sepeti, bu ülkeden çıkan tek garaj projesidir." ifadelerini kullandı.
Olayın kendileri için sadece bir soruşturma ya da para cezası anlamına gelmediğini belirten Aydın, "en ufak bir leke olmayan hikayelerine leke sürdürmek istemediklerini" dile getirdi.
Rekabeti engellemek gibi bir durumlarının olmadığını vurgulayan Aydın, "Rakiplerin başarılı olmamalarının nedeni biz değiliz, kendileri... Rakibin yoluna taş koymak gibi yaklaşımlar hiçbir zaman söz konusu olmadı. Bütün amacımız sadece ve sadece kullanıcıya en uygun ürünü, en indirimli şekilde sunabilmek. Yemek Sepeti, ülkenin gurur kaynaklarından birisi. Bu, 15 senelik güzel bir hikaye. Buradan bir ceza çıkmayacağını temenni ediyorum. Bu hikayeye gölge düşmesi, isteyeceğim en son şey." diye konuştu.
Karar tarihi
Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Kurulun soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 Haziran'da açıklayacağı, kararın bu tarihten önce alınması durumunda, Kurumun internet sitesinde yayımlanacağı bildirildi.