”Yeni pakette beklentiler makul tutulmalı”

Türkiye'nin krizden çok hızlı çıkma potansiyeli olduğunu vurgulayan Şimşek, IMF ile anlaşma konusunda kesin bir zaman veremeyeceğini aktardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hükümetin açıklayacağı yeni önlem paketiyle ilgili 'sihirli bir paket açıklanacak ve sorunlar çözülecek' beklentisi olduğunu belirten Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Beklentileri makul tutmakta fayda var" dedi.

Türkiye'nin krizden çok hızlı çıkma potansiyeli olduğuna inandığını belirten Şimşek, "Şu anda üzerinde çalıştığımız ve zaman zaman zaten açıkladığımız önlemlerin amacı, krizin reel ekonomiye yansımalarını sınırlamak, finans sektörünün güçlü kalmasını sağlayıp finans sektörünün reel sektörün destekçisi olmasını sağlamaktır" dedi.

"IMF anlaşması için kesin bir zaman veremem"

TRT-2'de yayımlanan "1 100" programında Şeyda Açıkkol ve yerel televizyon temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, mayıs ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 19. stand by anlaşmasının bittiğini, o dönemde dünyadaki kriz bu kadar derin olmadığı için bundan sonraki bir IMF programının çıpa olarak yararlı olacağını düşündüklerini söyledi.

IMF ile anlaşma konusunda kesin bir zaman veremeyeceğini, ancak şu anda önemli mesafe kat edildiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin önceliklerini gözetecek, sorunların çözümüne katkısı olacak, reel ve finans sektörüne yansımaları olumlu olabilecek bir program üzerinde çalıştıklarına işaret etti.

"Problemli kredi oranı düşük, likidite oranı yüksek"

Şimşek, Türkiye'nin küresel finansal krize sağlam yakalandığını ifade ederek, "Dünyada krizin esas boyutu bankacılık-finans krizi. Türkiye'de şu ana kadar bırakın hiçbir bankanın batması, bankacılık sektörü kar etti. Bankaların sermaye yapısı güçlü, problemli kredi oranı düşük, likidite oranı yüksek" diye konuştu.

Türkiye'nin krizden dünyanın bir parçası olduğu için etkileneceğini ifade eden Şimşek, Türkiye'nin ihracat yaptığı Avrupa, ABD ve Japonya pazarlarında daralma yaşandığını, mal satılan ülkelerin tüketimlerini kıstığını kaydetti.