Yeni serbest bölge geliyor

ESBAŞ, geçen yıl Ticaret Bakanlığı ile ön protokolünü imzaladığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin kurulacağı araziyi belirledi. Hedef 2 yıl içinde ilk kazmayı vurmak. (Ahmet Usman)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

Kurucu ve işleticiliğini yaptığı Ege Serbest Bölgesi'nin (ESB) ihracatını 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 5.8 büyüterek 2 milyar 187 milyon dolara çıkaran ESBAŞ, Bergama'da kurmayı planladığı Batı Anadolu Serbest Bölgesi'nin arazisini belirledi. ESBAŞ, bürokratik işlemleri iki yıl içinde tamamlayıp, 2021'de ilk kazmayı vurmayı hedefliyor.

DÜNYA Gazetesi İzmir Bürosunu ziyaret eden ESBAŞ CEO'su Faruk Güler, bölgenin 2018 performansı ve önümüzdeki dönem hedefleri hakkında bilgi verdi. 2018'i yüzde 5.8 büyüyerek tamamladıklarını anlatan Güler, "Mevcut alanımızda boş parsel yok. Söz konusu büyümeyi var olan firmaların yakaladıkları ihracat artışlarıyla sağladık. Bölgemizden gerçekleşen ihracat 2 milyar 187 milyon dolara çıktı. Bu, şimdiye kadar bölgemizden yapılan en büyük ihracat. Bölgemizde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2018'de yüzde 168'e çıktı. Bu rakam 150-160'larda gezerdi. İthal ettiğimizden çok daha fazlasını ihraç ediyoruz" diye konuştu.

2021'de ilk kazmayı vururuz

Yeni kuracakları serbest bölge için Bergama'da yer bulduklarını belirten Dr. Güler, "2.2 milyon metrekarelik araziyi belirledik. Çalışmalar iyi gidiyor. Serbest bölge kurulması için gereken mevzuat çok yoğun. 2021'de ilk kazmayı vururuz. Arazinin bütün problemlerini halledip, bütün bakanlıklardan gerekli izinleri alıp, bu araziyi Ticaret Bakanlığı'nın serbest bölge olarak kullanması için tahsisatını yaptırıp, Cumhurbaşkanlığı'nın onayına sunup, bu onayı alma sürecini 2 yılda tamamlarsak, rekor kıracağız. Arazi için İzmir'de hemen her yeri inceledik. Bergama'nın geleceğine yatırım yapıyoruz. Şu an böyle bir serbest bölge için en önemli ihtiyaç kara ve demiryolu. Çanakkale Otobanı'nda çalışmalar başladı. Serbest bölgeden kalkan çok sayıda TIR var. Bunlar Avrupa'ya karayoluyla gidiyor. Çünkü hem hızlı, hem de planlaması daha kolay" dedi.

ESB'de hedef yazılım firmaları

2018'de kendilerini en çok heyecanlandıran konunun ESB'deki yazılım firmalarının sayısındaki artış olduğunu söyleyen Güler, şu değerlendirmede bulundu: "ESB kuruluşunda çizdiği vizyon doğrultusunda sürdürülebilir, geleceği olan, katma değeri yüksek ve çevreye duyarlı sektörlere ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda bölgede en büyük sektör havacılık olmaya başladı. Şu anda ilerisi için hayallerimizi süsleyen sektör ise yazılım. 2 yıldır bu sektörü çekmek için uğraşıyoruz. Bölgedeki yazılım şirketi sayısı 7 oldu. Bu şirketlerde 190 kişi çalışıyor. Önümüzdeki günlerde 2 şirket daha gelecek. Bu yazılımcılar yatırım için ilgili alanları araştırmışlar, ancak ESB'de karar kıldılar."

Yazılımın sadece ESB'ne değil, İzmir'in geleceğine damga vurabilecek bir sektör olduğunu vurgulayan Güler, "Üniversite mezunlarında işsizlik oranı genel ortalamanın çok üstünde, neredeyse yüzde 25'lere ulaşıyor. İzmir de bu konudaki en sıkıntılı şehirlerden biri. Yazılım sektörü ile bu sorun fırsata çevrilebilir. Çünkü bu sektörde çalışanlar, eğitimli, yaşamayı bilen gençler ve aradıkları ortam da İzmir'de var. Biz, bölgemizde bunun tohumlarını attık. Bu tohumlar yeşerdiğinde İzmir'de bu sektörde patlama yaşanacak. Bizim talebimiz üretime yönelik mantıkla hazırlanmış olan serbest bölge mevzuatında yazılıma yönelik bir takım kolaylaştırıcı dokunuşlar yapılması. Ek teşvik istemiyoruz. Beklentimiz yazılımcılar için giriş çıkışların düzenlenmesi, gümrük kapısında işlemlerin hafifletilmesi gibi ufak ayrıntılar" diye konuştu.

Yeni yabancı yatırımcı gelmiyor

Bu yıl genişleme bölgesi haricinde yüzde 6 büyüme öngördüklerini anlatan Faruk Güler, şu bilgileri verdi: "Bölgeye yatırımcı çelebilmek için potansiyel yatırımcıların ayağına gidiyoruz. 2018'de nokta atışı yaparak ziyaret ettiğimiz şirket sayısı 250'yi buldu. Mevcut alanda 2019'un sonuna doğru iki yeni yatırım devreye girecek. 300 bin metrekarelik, yatırıma hazır bir genişleme alanımız var. 3 sene önce yaptığımız, 2 sene önce revize ettiğimiz planımıza göre 2019'da yeni arazinin yüzde 50'sini doldurmayı hedefliyorduk. Bugünkü planlamamıza göre ise yüzde 10'unu doldurabilirsek kendimizi başarılı sayacağız. Çünkü son iki yıldır yabancı yatırımcılar Türkiye'yi yatırım için tercih etmiyor. Ancak biz ESBAŞ olarak Japonya ve Almanya'da tanıtım ve pazarlamaya yönelik road show çalışmaları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Dünyada ABD başta olmak üzere tüm devletler yatırımcı çekmek için yoğun çaba harcıyor. Biz de ülkemize yatırımcı çekmek için bu tür çalışmaları sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz"