Yeni teşvik paketinde 2011 sürprizi
Bakan Ergün, yeni teşvik paketinin Temmuz 2011'den itibaren uygulanabileceğini bildirdi. Başbakan Erdoğan yeni sistemin 1 Ocak 2012'den geçerli olacağını söylemişti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Teşvik Paketi'nin başlangıç tarihiyle ilgili düzenleme yapılabileceğini belirterek, ''Haziran'ın 15'i ya da Temmuz'un 1'i (2011) kararnameye eklenebilir'' dedi.
Bakan Ergün, KOBİ'lere yönelik olarak Türk Patent Enstitüsü (TPE) konferans salonunda düzenlenen ''Hezarfen Medikal Ankara Projesi'' tanıtım töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeni Teşvik Paketinin başlangıç tarihinin 1 Ocak 2012 olmasıyla ilgili eleştirilere dair soruya Ergün, şu yanıtı verdi:
''Daha kararname yayımlanmadı. Sadece tanıtım yapıldı. Kararnamede gerekli revizyonlar yapılır. Biz seçimden sonra teşvik paketinin revize edileceğini, yatırımcılardan yatırımlarını durdurmamalarını istemiştik. Haziran'ın 15'i ya da Temmuz'un 1'i (2011) kararnameye eklenebilir. Bu tarih, kararnameye eklendiğinde bu konuyla ilgili tartışma sona erecektir. Bu büyük bir problem değil.''
İşadamı İshak Alaton'un yerli otomobille ilgili ''yerli otomobil rüya, çöpe atın gitsin'' şeklinde açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ergün, ''Biz otomobil üretiyoruz ama kendi markamızı yaratmış değiliz. Bizim isteğimiz kendi markamızı yaratmak. Bunun için 'şu ülke ya da markayla rekabet edemeyiz' dememeliyiz. Bugün Nokia'nın geçileceğini kim tahmin edebilirdi ama geçildi. Kimin kimi ne zaman geçeceği belli olmaz'' diye konuştu.
Teşvik otomotiv üretimi kadar yan sanayisini de kapsıyor
Yeni Teşvik Paketi'nde, otomotiv sektörüne ait detay bilgiler kapsamında neler olduğunun sorulması üzerine Bakan Ergün, otomotiv sektöründe üretilen araçların tek bir parçadan oluşmadığını, teşvikin otomotiv üretimi kadar yan sanayisini de kapsadığını ifade etti. Ergün, ''Teşviklerden otomotivin yan sanayisi de yararlanmakta. Dolayısıyla otomotiv sektörü stratejik sektör olarak teşviklerden yararlandığı gibi bu sektörün altında yer alan motor ya da diğer aktarma organlarının yer aldığı bölümler de var. Bu bölümler, otomotiv sektörünün yan sanayisi olarak stratejik olarak teşviklerden yararlanmakta'' dedi.
Otomotiv sektöründe üretim kadar Ar-Ge ve tasarım boyutunun da önemli olduğuna dikkati çeken Bakan Ergün, şöyle konuştu:
''Mesela bir yerli otomobilin Ar-Ge ve tasarım boyutu da münhasıran desteklerden yararlamakta. Bir veya iki yıl bir otomobilin tasarımıyla uğraşan birinin yaptığı harcamaların yüzde 60'ını biz doğrudan doğruya nakit olarak karşılıyoruz. Dolayısıyla bunlar otomotiv sektörünün Ar-Ge ve tasarım aşamasında aldığı ilave destekler. Yatırım teşvikleri dışında otomotiv sektörünün çok önemli bir unsuru olan Ar-Ge ve tasarım safhası ayrıca desteklenmekte.''
Bakan Ergün, hükümet olarak kendilerinde ve toplumun büyük kesiminde yerli otomobilin üretilmesi için büyük istek olduğunu belirterek, ''Bizim onla bunla rekabet etmek gibi bir derdimiz yok. Önemli olan bu alanda yeterliliğimizi ortaya koymak'' dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir