Yeniden yapılandırmada ‘varlık barışı’na kilitlenilecek

Vergi ve sosyal güvenlik primi başta olmak üzere bazı idari para cezalarının yeniden yapılanladırılmasını öngören yasa teklifinin görüşmelerinde kilit düzenleme ‘varlık barışı’ olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA 

ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bulunan ve bu hafta yasalaştırılması hedeflenen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasını Öngören Yasa Teklifi’nde muhalefetin en sert muhalefeti varlık barışına ilişkin madde üzerinde yapması bekleniyor. Söz konusu madde üzerindeki eleştirilerini muhalefet partileri hazırladıkları karşı oy yazısında şu şekilde dile getirdiler: 

Küçük bir grup için Türkiye’nin prestiji yok ediliyor 

CHP: Düzenleme Türkiye’yi kara para aklayan bir ülke kategorisine sokacak. Getirilen varlıklarda Türkiye’de belli bir süre tutma ve vergi kesintisi yapma şartları da olmadığına göre Türkiye’ye ne yarar getireceğini asla anlayabilmiş değiliz. Olsa olsa daha öncede yapıldığı gibi yine iktidara yakın küçük bir grup için getirilmeye çalışılmaktadır. Ancak küçük bir grup için Türkiye’nin prestijini yok etmek ve çok kötü bir uluslararası niteleme olan kara para aklayan ülke statüsüne sokulmasına sebep olmak ülkeye ihanettir. 

Düzenleme Türkiye’nin imzaladığı kara para ve terörün finansmanın önlenmesine yönelik bütün uluslararası anlaşmalara ve taahhütlere aykırılık oluşturmakta. Bunun doğal sonucu olarak Türkiye’nin çok ciddi eleştirilere ve uluslararası yaptırımlara maruz kalmasıdır. Bu yaptırımlar, başta banka ve finans kurumları olmak üzere tüm ithalat ve ihracat yapanlar ile basit bir havale yapacak sıradan insanları dahi etkileyecek, Türkiye’nin kara parayla mücadelesine yönelik uluslararası yapılardaki üyeliklerini sonlandırabilecek son derece vahim sonuçlar şeklinde ortaya çıkabilir. 

Teklifin bu haliyle yasalaşması halinde Türkiye’nin kara para aklayan ülke olarak nitelendirilmesi ve yaptırımlarla karşı karşıya kalma olasılığı oldukça yüksektir. Hiçbir kurumun ve kişinin Türkiye’nin itibarını sarsacak böyle bir yetkisi ve hakkı yoktur. 

Her türlü kara para Türkiye'ye gelecek 

HDP: Yapılan düzenleme ile yurtdışındaki varlıklarını Türkiye’ye getirenlerin hiçbir vergi incelemesine tabi tutulmadan vergi beyanı vermeden Türkiye’deki hesaplarına yatırmaları yasalaştırılmak isteniyor. Hükümet eliyle kara para aklamanın yasalaştırılması, vergi kaçaklarına ve vergi kaçakçılarına, uyuşturucu tüccarlarına, silah tüccarlarına her türlü kirli işi yapıp parasını yurtdışına kaçırmış kesimlere dokunulmazlık veren bir düzenlemedir. Bu düzenleme yasalaştığı zaman hiç bir zorlama olmaksızın kara paralar Türkiye’ye kendi parası gibi getirilebilecek, vergi ödemeyen kayıt altına alınabilecek, hatta bu paralar başka birinin şirket kaydına bile geçebilecektir. 

Bavulla yurtdışından kara para getirmenin yolu açılmakta 

MHP: Konusu suç teşkil eden gayrimenkul hatta Türkiye ve insanlık aleyhine faaliyetlerden elde edilmiş varlıkların, kara paranın Türkiye’ye getirilmesine imkan ve fırsat verilmekte. Bavulla yurtdışından kara para getirmenin yolu açılmakta. Hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağı güvencesinin verilmesi ‘vergi kaçakçılığını’ teşvik eder mahiyette. Asıl önemlisi getirilen varlığın kara para gibi bir suç ekonomisinden doğup doğmadığı da araştırılmayacak. Hiçbir vergi ödemeden Türkiye’ye getirilebilecek varlıklarda belirli bir süre kalma şartı aranmamakta, böylelikle kara paranın sıfır maliyetle ülkemize girip aklanıp kısa sürede çıkabilmesine de imkan verilmekte. Yurtdışı varlıklar üçüncü kişiler adına da Türkiye’ye getirilebilecek. Türk vatandaşı olma şartı aranmadığından yabancı ülke vatandaşları da şaibeli paralarını aklama fırsatı bulabilecek.

“Vergi affı KOBİ’ler için can simidi olacak” 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, piyasalarda işler durgunlaştığında, bundan en fazla finansal yapıları kırılgan, karlılık marjları düşük, riskleri yüksek olan KOBİ’ler olumsuz etkilendiğini belirterek, “Bugün gündemde olan vergi aff ının birçok KOBİ için bir can simidi olacağı açık” ifadelerini kullandı. Kamuoyunda vergi aff ı olarak bilinen “Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” ile ilgili değerlendirmede bulunan Kadooğlu, tasarı ile vergi borçlarına yapılandırma getirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını, özellikle ülke ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ’lerin, getirilecek düzenleme ile rahat nefes alacaklarını, adil her düzenlemeyi konfederasyon olarak desteklerini açıkladı. Kadooğlu, “Aftan yaklaşık 5 milyon vatandaşımızın yararlanacak olması KOBİ’ler kadar kısa vadede ekonomimiz için de bir can simidi olacak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir