Yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme

BDDK, kredi kartları ve bireysel kredilere getirilecek düzenlemelerin gerekçelerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'in, kredi kartları ve bireysel kredilere ilişkin, yapılacağını dün açıkladığı 3 düzenlemenin gerekçeleri, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Bakanlar Kurulu'nun "yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme" hedefinin hatırlatıldığı açıklamada, "Bu çerçevede, yüksek ve istikrarlı bir büyüme dinamiği sağlamak üzere, en güvenilir ve kalıcı finansman kaynağı olan yurtiçi tasarrufların artırılması, artan yurtiçi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi ve israfın azaltılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, 'tüketici kredilerinde ve kredi kartlarında vade sınırlaması getirilmesi ve kredi/değer oranının taşıt kredilerine de uygulanması' tedbirinin, Kurumumuzun sorumlu kuruluş olarak hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda hazırlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı ile kredi kartlarında taksit uygulamasına farklı sektör kategorileri bazında farklı sınırlar getirilmiştir" denildi.

Bireysel krediler

Bireysel kredilere ilişkin düzenleme getiren Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı'nın gerekçesinde de yine aynı hedefler hatırlatılarak, "tüketici kredilerinde ve kredi kartlarında vade sınırlaması getirilmesi ve kredi/değer oranının taşıt kredilerine de uygulanması" tedbirinin, sorumlu kuruluş olarak BDDK'nın hayata geçirmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi. Gerekçede, söz konusu yönetmelik taslağı ile taşıt kredilerine değişen oranlarda kredi/teminat oranının getirildiği, taşıt ve tüketici kredilerinde ise genel vade sınırının konulduğu bildirildi.

Öte yandan, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı'nın gerekçesinde ise söz konusu yönetmelik taslağı ile bankalar için öngörülen konut ve taşıt kredilerine değişen oranlarda kredi/teminat oranı ile taşıt ve tüketici kredilerinde genel vade sınırı uygulamasının, finansman şirketleri açısından da getirildiği kaydedildi.

İşte o düzenlemeler

BDDK Başkanı Öztekin, dün yaptığı açıklamada, genel taksit sayısının, mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayla, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısının 6 ay ile sınırlandırılacağını bildirmişti.

Öztekin ayrıca, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırının 12 ay olarak belirlendiğini, taşıt kredilerinde de konut kredilerinde olduğu gibi, kredi kullananların kredi tutarına bağlı olarak kredi teminat oranı uygulamasına gidileceğini ifade etmişti.