”Yerel seçimler risk olmamalı”

Krizin Türkiye'ye olası etkileri hakkında değerlendirme yapan Hisarcıklıoğlu, seçim diye fazladan kesenin ağzının açılmaması gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BOZÜYÜK - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mali disiplin sayesinde devletin borç alma durumu olmadığını belirterek, "Yakında yerel seçimler olacak. Seçim diye fazladan kesenin ağzını açmamak lazım. Yerel seçimler risk olmamalı" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bilecik'in Bozüyük ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen "Dünyada Yaşanan Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu konferansta, küreselleşme ile baş gösteren şişirme fiyat politikalarının artık son bulduğunu belirtti.

Krizle beraber paranın değerini bulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, dünya piyasalarında dolaşan paranın azaldığını, paranın değerinin yükseldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu dönemde sektörlerimizin borçlanmaya dikkat etmesi gerekli. Mal sattığımız pazarlar bizden ürün almaz oldu. Bu, bazı sektörlerimizin daralmasına neden olacak. Belirtileri otomotiv sektöründe baş göstermiş durumda. Yalnız bu krizin şöyle bir getirisi oldu. Şişirme hammadde fiyatları gerçek değerlerine ve aşağılara çekildi. Örneğin 140 dolara ulaşan ham petrol varil fiyatı şu an 70 dolar seviyelerine gerilemiş durumda. Bu sayede ithal ettiğimiz bazı ürünlerin maliyeti düşmüş olacak ve cari açığımız azalacak."

Hisarcıklıoğlu, yaşanan krizden Türkiye'nin etkilenmemesi için uygulanan maliye politikasının sürdürülmesi gerektiğini de ifade ederek, "Mali disiplin sayesinde devletin borç alma durumu yok. Yakında yerel seçimler olacak. Seçim diye fazladan kesenin ağzını açmamak lazım. Yerel seçimler risk olmamalı" diye konuştu.

"İşten değil dişten artırmanın zamanı"

Esnaf ve sanayicinin vade ve borçlanmalarını iyi ayarlamaları gerektiğini, alacak ve vereceklerin denge içinde olmasının önemli olduğunu belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Dövize güvenmeyerek borçların TL üzerinden olmasına dikkat etmeliyiz. İçinde bulunduğumuz dönemde kredi imkanları kıt ve maliyetli olacaktır. Şimdi işten değil dişten artırmanın zamanı" ifadesini kullandı.