Yerli ayakkabı üreticilerinden ithalat uyarısı

TASD Başkanı Hüseyin Çetin, ithal ayakkabıya getirilen koruma önlemleri sonucu devletin kasasına 1 milyar dolar koyduklarını, buna karşın sektörün bu gelirden 1 kuruş yararlandırılmadığını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin yaptığı yazılı açıklamada, 2006 yılında getirilen koruma önlemleriyle çift başına deri ayakkabıdan 2,35 dolar, suni deri ayakkabıdan ise 1,5 dolar vergi alındığını belirterek, aradan geçen 7 yılda yaklaşık 360 milyon çift ayakkabı ithal edildiğini kaydetti. 

Türkiye'nin, dünyanın en büyük ayakkabı üreticilerinden biri olmasına karşın, "ithal ayakkabı cenneti"ne dönüştüğünü vurgulayan Çetin, şunları ifade etti: 

"2006'da sektörün baskıları sonucu çıkarılan koruma önlemleri devletin kasasına çok ciddi bir gelir sağladı. O tarihten Ekim 2013'e kadar yaklaşık 360 milyon çift ayakkabı ithal edildi. Çift başına alınan 2,35 ve 1,5 dolarlık gümrük vergilerini üst üste koyduğumuzda faiziyle birlikte 1 milyar doları aşıyor. Biz bu kaynağın sektörümüzün gelişimi için teşvik olarak aktarılmasını arzu ederdik ama 1 kuruşunu dahi görmedik. Bugün ayakkabı sanayinde faaliyet gösteren 18 bin 500 işletmede, 280 bin insanı istihdam ediyoruz. 35 farklı sektör ayakkabı üzerinden kazanç elde ediyor. 2 milyon insan bu sektör üzerinden ekmek yiyor." 

Çetin, ayakkabı ithalatı seyrine bakıldığında son 4-5 yıl içinde koruma önlemlerine rağmen ciddi bir artış gözlemlediklerini belirterek, bu yılın 10 ayında 870 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı yapıldığını kaydetti. 

Bu rakamın, geçen yılın tamamında gerçekleştirilen 863 milyon dolarlık ayakkabı ithalatının üzerinde olduğuna işaret eden Çetin, "Ülkemize giren her bir ithal ayakkabı konteyneri, kapanan bir işletme anlamına geliyor" değerlendirmesini yaptı. 

Çetin, ithalat baskısını bir nebze olsun hafifletmek için mutlaka ek verginin getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, bu durumda en az 20 firmanın 6. Bölge içinde yer alan Şanlıurfa'ya yatırım yapacağını, bu ve mevcut tesislerde 90 bin kişiyi daha istihdam edeceklerini dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir