Yerli üretim için 'vergi' adımı atılacak

Yatırım ve üretim üzerindeki vergi yüklerini düşürmeye devam edeceklerini dile getiren Maliye Bakanı Ağbal, yerli üretimin artırılmasına yönelik vergi politikalarının da devreye sokulacağını duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARIŞ SEDEF

Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük binasında düzenlenen İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği tarafından gerçekleştirilen 14’üncü Türkiye Vergi Kongresinde konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Türkiye’de yerli üretimin artırılmasına yönelik vergi politikalarının devreye sokacağız” dedi. Yatırım ve üretim üzerindeki vergi yüklerini düşürmeye devam edeceklerini anlatan Ağbal, ”Özellikle istihdam oluşturan sektörlere hem vergi hem de sosyal güvenlik primleri üzerinden destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye’nin orta ve uzun vadede büyümesini sağlayacak en önemli faktörün ‘verimlilik artışı’ olduğuna işaret eden Ağbal, “Bunu sağlarsak hem cari açık düşecek hem de ekonomideki büyümeyi sürekli kılarız“ şeklinde konuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Süper Teşvik Paketinin yatırımcı odaklı geliştirildiğini belirten Ağbal, "Teşvik belgesi alanlardan 10 yıl süre ile normal bildiğimiz yatırım katkı oranı dışında hiçbir şekilde vergi almayacağız" açıklamasını yaptı..

“10 yıla kadar vergi tatil”

Teşvik sistemi kapsamında en çarpıcı değişiklik proje bazlı süper teşvik sistemi olduğunu belirten Ağbal, “Artık yatırımcı kendisine sunulan hazır bir paketi kabul etmek durumunda değil. Yatırımın ölçeğine, alanına ülke için arz ettiği stratejik önemine ve sağlayacağı katma değere bağlı olarak her bir yatırımcı için yatırımcıya özel teşvik belgesi verme imkanını getirdik. Bu düzenleme önemli imkanları da beraberinde getirdi. 10 yıla kadar vergi tatil. Yani teşvik belgesi aldığınız zaman o yaptığınız alanda 10 yıl süre ile normal bildiğimiz yatırım katkı oranı dışında hiçbir şekilde vergi almayacağız. Bu teşvik sisteminde arsa bedava. Hazineye ait taşınmazları hiçbir ücret ödemeden doğrudan doğruya bu yatırımlarda kullanabileceksiniz. Normal teşvik sistemimizde olmayan enerji harcamalarına katılan katılım desteği, normal teşvik sisteminde bu yok ama bu süper teşvikte var. Yine çalıştırılan nitelikli personele ücret desteği veriyoruz.” şeklinde konuştu.

"Dijitallik ekonomik aktivitelerin yönünü değiştiriyor"

Bugün dijital önde gelen birçok firmanın piyasa değerinin birçok ülkenin milli gelirinden fazla olduğuna değinen Ağbal, şöyle devam etti:

“Dolayısıyla dijital ekonomi birçok yönden ekonomik aktivitelerin yönünü ve niteliğini değiştiriyor. Burada fırsatlar var meydan okumalar var. Bizim bunlarla ilgili stratejiler ve politikalar geliştirmemiz lazım dijital ekonomi bizim bildiğimiz bütün vergi hukuku kavramlarını altüst etti. Vergileme hakkı mukim olan ülkeye aitti para nerde kazanılıyorsa vergileme hakkı da ona aitti. OECD’nin klasik çifte vergilendirmenin önlenmesine dair uygulama bu anlamda bizim karşımıza çıkıyor. Bu konu ile ilgili çalışmalar OCED ve G-20 ülkelerinin gündem maddeleri içerisinde.”

Bu konularda ilginizi çekebilir