Yıldız Holding, Gumlink ile sakız ve şeker üretecek
Yıldız Holding ve Gumlink sakız ve şekerleme üretmek üzere, yüzde 50-50 ortaklıkla Continental Confectionery Company şirketini kurdu
İSTANBUL - Yıldız Holding ve Gumlink, Vejle'de imzalanan anlaşma ile sakız ve şekerleme üretmek üzere, yüzde 50-50 ortaklıkla Continental Confectionery Company şirketini kurdu.
Yıldız Holding'den yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın, Gumlink'in merkezinin bulunduğu Vejle şehrinde Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve Gumlink Yönetim Kurulu Başkanı Holger Bagger-Sorensen tarafından imzalandığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, anlaşma ile kurulan yeni şirket, Türkiye'nin yanı sıra çevre ülkeleri de hedefleyerek son teknoloji ürünü sakız ve şekerleme üretecek.
Anlaşmaya göre, Continental Confectionery Company şirketine, Yıldız Holding bünyesinde sakız ve şekerleme üretimi yapan Baycan, Horizon ve Etkin şirketleri ile Gumlink'in private label ve markalı sakız alanındaki üretiminin tamamı devredilecek.
Gumlink'in, nutrasötik ve tıbbi sakız konuları dışında kalan iş kolları, belirlenen coğrafyada etkin olmak üzere bu ortaklık içerisinde yer alıyor olacak.
Anlaşmanın Türk mercilerce onaylanmasından sonra Continental Confectionery Company çalışmalarına başlayacak.
Ali Ülker: sakız ve şekerlemede pazar payımızı %30'a çıkarmayı hedefliyoruz
Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker, Yıldız Holding ve Gumlink'in ortaklığına ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Ülker'in en temel hedeflerinin, bulunduğu pazar ve kategorilerde birinci, olamıyorsa da ikinci olmak olduğunu, bugüne kadar bunu birçok alanda gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Baycan şirketiyle beraber oluşturdukları ortaklıkta hedeflerine bugüne kadar tam olarak ulaşamadıklarını kaydeden Ülker, şeker ve sakız pazarında aktif, piyasada kendisini kabul ettirebilmiş ve belli bir pazar büyüklüğüne gelebilmiş bir oyuncu olabilmeyi istediklerini söyledi.
Ülker, Avrupa'da üretimin çok zor hale geldiğini, şeker ve sakızda çok fazla üretim kalmadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Burada, Türkiye coğrafyasının lokasyonunun önemi ortaya çıkıyor. Gumlink'le görüşmemizde teknolojik işbirliğini konuştuk. Toplantı öyle bir hal aldı ki zaman içerisinde birbirimizle dertleşirken, ortak noktalarımızın çok olduğunu, büyük fırsatlar, sinerjiler ortaya çıktığını gördük. Bunu, onların CEO'su yönetim kuruluna taşıdı, biz de kendi yönetim kurulumuzda istişare ettik. Güzel bir işbirliği fırsatının ortaya çıktığını gördük. Yıldız Holding'in elinde şu anda iyi bir üretim tesisi var. Biz üretimi biliyoruz. İyi bir ürün portföyümüz var. Ülker'in dağıtım gücü var. Şeker konusunda da Ülker'in bayağı bir ihtisası var. Gumlink'te ise onlar sakızla ilgili teknolojiye gayet iyi hakimler. Onların Ar-Ge laboratuvarında sadece sakız geliştirmekle ilgili 80 kişi var. Yaptıkları iş, sakız teknolojisini dünyaya satmak."
"CCC, şeker ve sakızı bünyesinde birleştirecek"
Ali Ülker, Yıldız Holding ve Gumlink'in imzaladığı anlaşma ile Continental Confectionery Company (CCC) şirketini kurduğunu anımsatarak, CCC'nin, şeker ve sakızı bünyesinde birleştireceğini, farklı lezzetler, ürünler ve teknolojik yapılar göreceklerini, çok daha ileri bir teknoloji kullanacaklarını, teknoloji kadar da yüksek bir kapasiteye kavuşacaklarını anlattı.
Ülker, "Geniş bir coğrafyaya yayılacağız. Türkiye'den bu alanda ihracatımız patlayacak. CCC olarak, ihracata son derece önem vereceğiz. Çok farklı ürün kombinasyonları, yani şeker ve sakızı bir araya getirerek, dünyada örnek teşkil edebilecek ürün kombinasyonları da geliştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
İşbirliği ile hedeflerinden birinin de Türkiye ve bölgesel coğrafyada markalı ürün pazarına tekrar dönüş yapmak olduğunu belirten Ülker, işbirliğiyle hedef coğrafyanın Avrupa, Rusya, Kafkaslar, Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türkiye, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan olduğunu bildirdi.
Sakız ve şekerleme cirosunda 100 milyon doları geçtiklerini ancak istedikleri kadar hızlı büyüyemediklerini ifade eden Ülker, sakız ve şekerlemede büyüme hedeflerini açıklarken de cironun 5 yıl içinde 400 milyon doları aşmasının hedeflendiğini, yatırımın kaçınılmaz olduğunu ve yeni yatırımın 100 milyon doları bulduğunu, 900'ü aşkın kişiye iş imkanı sağlanacağını, yılda 150 milyon doları ihracat yapılacağını kaydetti.
Ülker, şu anda Türkiye sakız ve şekerleme pazarındaki paylarının yüzde 12 civarında olduğunu belirterek, 5 yılın sonunda, 2014'te CCC'nin pazardaki payının yüzde 30'a ulaşmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Gumlink ile ilgili bilgi de veren Ülker, bu şirketin sağlık ile sakızı bir araya getirmeye çalıştığını, soğuk algınlığını atlatmak için belki sakız çiğnenebileceğini, Avrupa'daki mevzuatın buna izin verdiğini söyledi.
Ali Ülker, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in bir rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirtirken, "Midesinde ufak bir kanama olmuştu. Bugün taburcu oldu. Kendisini halsiz hissediyor. Doktor şiddetle dinlenmesini istedi. Yarın işinin başında olacak" dedi.
"Danimarka'daki tesisleri buraya getiriyoruz"
Ülker, Baycan'ın kurulu alanının şu anda 28 bin metre kare, Gumlink'in fabrikasının ise 36 bin metre kare olduğunu belirterek, iki tesisi birleştirince ihtiyaçlarının 30 bin metre kareye düştüğünü bildirdi. Ülker, "Sıfırdan bir fabrika üzerine tesis etmeyi öngörüyoruz. Düz ayak olsun istiyoruz. Baycan çok katlı ve burada büyük kayıplar var. Net çalışma alanımız ise çok düşük. Düz ayak bir tesiste güzel bir mühendislik çalışmasıyla arkadaşlarımız bunları 30 bin metre kareye yerleştirebiliyor" diye konuştu.
İki fabrikayı 30 bin metre kareye toplayabildiklerini ifade eden Ülker, "Danimarka'daki tesisleri buraya getiriyoruz. Danimarka kapanıyor. yüzde 100'ü Türkiye'ye taşınıyor" dedi.
Gumlink'in yurt dışındaki firmalara lisans satmaya devam edeceğini, Türkiye'de kurulan ortaklığın bundan ücretsiz yararlanacağını belirten Ülker, ihracatla ilgili olarak kurulu bir düzenlerin bulunduğunu bunu muhafaza ettiklerini söyledi.
Ülker, "Onların bugüne kadar kendi üzerlerinden yaptıkları private label satışlarına Türkiye'den başlayacağız. Burada üretime başladığımız andan itibaren bu satışlar direkt olarak üzerimize geçecek bu büyük bir avantaj. Hazır bir pazara konuyoruz. Markalı ihracatımızı da katlayarak, bir kaç misline çıkararak büyütmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Yeni şirketin ortaklık yapısının yüzde 50-50 olduğunu bildiren Ülker, fabrikanın ne zaman üretime başlayacağına ilişkin olarak, "2 taraf da şu anda üretime devam ediyor. 9 ay içinde ilk tesisi yeni lokasyonunda faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. 2 yıl içinde 2 fabrikayı tek bir noktada devreye almayı hedefliyoruz" dedi.
Yıllık private label satışlarının 150 milyon dolar olduğunu ve bunların komple transfer olacağını ifade eden Ülker, Gumlink'in private label işine devam edebilmesi için maliyetlerini aşağı çekmesi, kendilerinin de pazarda hızlı bir büyüme elde edebilmesi için yeni teknolojiye sahip olabilmeleri gerektiğini bu ortaklıkta karşılıklı iyi bir istifadenin söz konusu olduğunu anlattı.
Ülker, istihdama ilişkin bir soru üzerine de, Baycan'daki yapıyı aynen muhafaza ettiklerini orada yoğun bir üretimleri bulunduğunu, 400 kişilik bir istihdamları olduğunu, ayrıca 900 kişiye daha ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Bin küsur kişinin çalışacağı bir işletme haline gelecek" dedi.
"Godiva'dan sonra kendimizi daha sorumlu hissediyoruz"
Ali Ülker, Godiva'dan sonra kendilerini daha sorumlu hissettiklerini,oynadıkları ligin değiştiğini, daha bir üst lige çıktıklarını ve oranın yükümlülüklerinin daha fazla olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürürdü:
"Kendinizi ve ülkenizi temsil ettiğinizi hatırlıyorsunuz ve daha fazla çalışmak zorunda hissediyorsunuz. Godiva iyi bir fırsat ve potansiyel olmakla beraber Ülker'in tek başına birkaç yüz milyona ulaşan, 100 milyon doları devirmiş markaları var. Acaba bunları da günün birinde Godiva gibi global arenada iyi bir konumlamaya getirebilir misiniz? Hiçbir bir zaman Godiva'nın ulaştığı değere ulaşmaları mümkün değil, farklı pazarlarda farklı kitlelere hitap ediyorlar. Godiva tamamen lüks tüketime giriyor. Ülker'in ana pazarda ciddi şekilde yer alabilecek markaları, ürünleri var."
Godiva'nın yönetim kurulu üyesi olmadığını hatırlatan Ülker, Godiva'nın sadece tatlı tarafıyla ilgilendiğini gelen yeni ürün numunelerini keyifle yediğini söyledi.
Ar-Ge ve İş Geliştirme Grup Başkanı Zeki Ziya da, ortaklığın Türkiye için faydalı olduğunu ülkeye istihdam sağlayacağını ve Türkiye'den yapılan ihracatı artıracağını kaydetti.
Ziya, Godiva'nın 2008 cirosunda hiçbir düşüş olmadığını, cironun 2007'inin üzerinde bulunduğunu ifade ederek, "Godiva kardaydı, şu anda da karda. Grup, Godiva'yı aldığından dolayı çok memnun. Godiva'nın durumu da çok iyidir" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin "Devam eden satın alma görüşmeleri olup olmadığına ilişkin soru üzerine de Ziya, bu büyüklükteki gruplarda farklı çalışmaların her zaman olması gerektiğini belirterek, "Bizde de vardır. böyle çalışmalar grubumuzda var" dedi.
Yıldız Holding Mali Hizmetler Grup Başkanı Atilla Kurama, Türkiye'nin bir üretim üssü olmaya başladığını ifade ederek, Godiva'da hedeflerinin beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini kaydetti.