Yıldız'dan Rusya'ya Akkuyu uyarısı

Enerji Bakanı Yıldız, Akkuyu Santrali'nin geçikmemesi için Rusya'nın işleri hızlandırması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu'ya Rusya tarafından yapılacak olan nükleer santralin ilk ünitesinde elektrik üretiminin gecikmeyeceğine inandığını ancak işlemlerin gecikmemesi için Rusya'nın çalışmaları hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

Santralin ilk ünitesinin 2019 yılında devreye alınması öngörülüyordu ancak bu tarih daha sonra 2020 olarak açıklandı.

Santralin yapımı için kritik öneme sahip olan ÇED olumlu raporu halen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda bulunuyor.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Yıldız, Japonya'da 2011 yılındaki depremin ardından ortaya çıkan tsunaminin etkisiyle Fukişima'da yaşananların bütün ülkeleri ilgilendirdiğinin altını çizerek, "(Bunun ardından) Mersin'deki santral için 11 temel başlıkta 183 ara başlık gözden geçirildi. Bunun için 1.5 yıllık tekrar bir çalışma yapıldı" dedi.

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremin etkisiyle Fukişima Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazanın ardından bazı ülkeler nükleer projelerini bazı ülkeler de santrallerindeki güvenlik sistemlerini gözden geçirme kararı almıştı.

"Santrali en güvenli şekilde yapma sorumluluğumuz var. Ben işletim süresinin gecikmeyeceği kanaatindeyim. Birinci ünitenin devreye alınmasının gecikmeyeceğine inanıyorum" diyen Yıldız, şöyle devam etti:

"Daha da hızlandırılması lazım mı diye sorarsanız. Türkiye kendine düşen görevleri yapmaktadır, herhangi bir sıkıntı yaşamıyor, Rusya tarafının da daha iyi bir organizasyon yapıp hızlandırma yapması gerekli, işlemlerin gecikmemesi için çalışmaların hızlandırılması lazım."

Yıldız, nükleer santrale dokümanlarını inceleyecek olan bağımsız bir danışman seçimine dair ihalenin de yapılacağını kaydetti.

Daha önce TAEK tarafından açılan ihale birkaç kez iptal edilmişti.

Sinop Nükleer Santrali'nin yeri

Japon-Fransız konsorsiyumu tarafından Sinop'a yapılacak olan Türkiye'nin ikinci nükleer santrali konusunda ise Yıldız, şu ana kadar yapılan çalışmalarda santralin yerinin
değiştirilmesini gerektirecek bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

Japon Mitsubishi, Itochu, Fransız GDF, Areva şirketleriyle Türkiye'den EÜAŞ'ın içinde yer alacağı konsorsiyum her biri 1,120 MW'lık dört üniteden oluşacak toplam 4,480 MW kapasiteye sahip santrali 22 milyar dolarlık yatırımla yapacak.

"EÜAŞ ve Japonya'nın beraber yürüttüğü çalışmalar var, herhangi bir fay hattı Sinop'taki yeri etkiler mi bundan emin olmamız lazım. Sinop'un yeriyle ilgili şu andaki kararların isabetsiz olmadığını gördük" diyen Yıldız, projedeki pay konusunda ilerleyen dönemde değişiklikler olabileceğini de bildirdi.

EÜAŞ, projede yüzde 35 civarında hissedar olmayı planlıyor.

Yıldız, "Akdeniz ve Karadeniz arasında tatlı bir rekabet yaşanacağını ve bu rekabetten de
Türkiye'nin kazançlı çıkacağını düşünüyorum" dedi.

Enerji arz güvenliğini sağlamayı amaçlayan, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alarak enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya çalışan Türkiye, 2023 yılında toplam enerjisinin yüzde 10'unu nükleer santrallerden üretmeyi amaçlıyor.