Yoksulluk sınırı bin 956 lira

Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 956 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise bin 979 lira olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırmasında, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 956 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise bin 979 lira olarak belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin hazırladığı 2014 Haziran ayına ait Asgari Geçim Endeksinin Araştırmasının sonuçları açıklandı.

Araştırmada, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 1,78 oranında artarken, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 956 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise bin 979 lira olarak belirlendi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,52 oranında artarak bin 507,89 lira olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Haziran ayında bin 543,71 lira olarak tahmin edildi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 945,15 lira ile memur maaşının yüzde 43,78'ini oluşturdu.

Araştırmaya göre, Haziran ayında bir memur, maaşının yüzde 71,5'ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

-"Seyyanen zam memura pahalıya patlamıştır"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, araştırma sonuçlarıyla ilgili "Beceriksizce imzalanan Toplu Sözleşme sonucunda kabul edilen seyyanen zam memura pahalıya patlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Tarihi başarı olarak nitelendirilen Toplu Sözleşmenin enflasyon farkını dahi içermeyen hayal kırıklığından ibaret olduğunu ifade eden Koncuk, şunları kaydetti:

"2 günde yangından mal kaçırırcasına ve diğer bütün zamlardan feragat ederek yalnızca 123 liralık seyyanen zam nedeniyle memurlar ilk defa Temmuz ayında ikinci yarıyıl zammı alamamıştır. 2014 yılı ilk altı aylık enflasyon oranı yüzde 5,7 olarak açıklanmıştır. Resmi rakamlardan açıkça görüldüğü üzere memur 2014 yılının başından itibaren ciddi bir ekonomik kayba sürüklenmeye devam etmektedir. Eğer Hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+3'lük zam bile kabul edilmiş olsaydı; memur maaşlarına enflasyon farkıyla birlikte ortalama aylık 100 lira daha fazla artış gelecekti. Bununla birlikte gerçek anlamda pazarlık yapılmış olsaydı, bu yıl için yüzde 4+4 veya yüzde 5+5 zam almak mümkündü."

Memura verilen 123 liralık zammın aylar öncesinden eriyip gittiğini, bundan dolayı da TBMM gündemindeki Torba Kanun çalışmalarında memurlara ve emeklilere 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesinin zorunlu hale geldiğini savunan Koncuk, "Mecliste görüşülen Torba Kanun'da memura enflasyon farkı ödemesi maddesi mutlak suretle kabul edilmelidir" ifadelerini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir