Yoksulluk sınırı bin 999 lira

Türkiye Kamu-Sen'in eylül ayı araştırma sonuçlarına göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 999 lira olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Kamu-Sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırması'nda, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı eylül ayında bin 999 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 65 lira olarak belirlendi. 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin hazırladığı 2014 Eylül ayına ait Asgari Geçim Endeksi Araştırması'nın sonuçları açıklandı. 

Araştırmada, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi, bir önceki aya göre yüzde 0,06 oranında artarken, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 999 lira 14 kuruş, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 65 lira 27 kuruş olarak belirlendi. 

Araştırmaya göre, çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,34 oranında artışla bin 545 lira 54 kuruş olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise eylülde bin 560 lira 33 kuruş olarak tahmin edildi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 949 lira 89 kuruş ile memur maaşının yüzde 43,47'sini oluşturdu. Eylül ayında bir memur, maaşının yüzde 71,4'ünü gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. 

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, araştırmanın "ekonomide yaşanan sıkıntıları ortaya koyduğunu" savundu. 

Rakamlara göre vatandaşın cebine yansıyan enflasyonun yıllık yüzde 11 düzeyinde olduğunu ifade eden Koncuk, memur maaşlarının bir yılda 311 lira eridiğini ileri sürdü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir