Yoksulluk, soru biçimi nedeniyle düşmüş

Yoksulluğun yüzde 15.5’e inmesinin arkasında yatan nedenlerden biri de soruş biçimindeki değişiklik oldu. Sorulan soruların yarattığı 'algı' farklılaşınca göstergelerde iyileşme oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2014 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması verilerinde 2012- 2103 arasında 11 puan düşen maddi yoksulluğun yüzde 15.5’e inmesinin arkasında yatan nedenlerden biri de soruş biçimindeki değişiklik çıktı. BloombergHT’ye konuşan TÜİK Başkanı Birol Aydemir, “Niye son yıllarda birdenbire radikal olarak daha fazla düşme var?” sorusuna, “2013 yılında maddi yoksunluk için sorduğumuz soruların dördünde soruş şeklinde değişiklik yaptık” yanıtını verdi.

Sorulardaki değişiklikten ziyade, soruların algılanış biçimindeki değişimin etkili olduğunu söyleyen Aydemir, “Ama şunu unutmamak gerekiyor. 2006’dan itibaren Gini katsayısındaki iyileşmeyi de göz önünde bulundurduğumuzda genelde bir iyileşme var” dedi.

'Göstergelerde de iyileşmeler var'

Aydemir bu durumun 2012-2013 arasındaki düşüşü açıklamasına rağmen, 2014’teki düşüşü açıklamadığına dikkat çekerek bunu genel olarak göstergelerdeki iyileşmeye bağladı. “Özellikle gelir dağılımındaki detaylarda, en az gelir gruplarında görülen iyileşmenin diğer gruplara göre daha iyi olması gibi iyileşmeler etkili oldu” dedi. Soruların Eurostat’ın kurallarına göre hazırlandığını belirten Aydemir, Eurostat’ın da sorularda değişiklikler yaptığını hatırlattı.