Yoksulu istihdam teşviki 1 Ocak'ta başlıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 1 Ocak'tan itibaren, sosyal yardım alan kişileri istihdam eden işverenlere sigorta prim teşviki verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sosyal yardım alan kişileri istihdam eden işverenlere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca sigorta prim teşviki verilmesine yönelik uygulama, 1 Ocak tarihi itibarıyla resmen başlayacak.

Sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşların iş hayatına kazandırılarak istihdam edilmelerini amaçlayan yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca düzenli sosyal yardım sağlanan, gelir testi sonucu gelirinin aylık brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu belirlenen, İŞKUR'a kayıtlı 18-55 yaş arasındaki işsizlerin özel işverenlerce istihdam edilmesi halinde, bu vatandaşların işveren sigorta primi 1 yıl süreyle Bakanlıkça karşılanacak.

Bakanlıkça yapılan incelemelere göre, yönetmelikte belirlenen şartları taşıyan, çalışabilir durumda 157 bin yoksul bulunuyor. İşverenler için başlatılacak sigorta prim desteğinin ilk hedef kitlesini bu kişiler oluşturacak.

Teşvik miktarının 364 lira olması planlanıyor 

Bakanlık, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki prim ve devlet katkısı oranları dikkate alınarak belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin, işveren hisselerine ait tutarını karşılayacak. Bu kapsamda teşvik miktarının bir kişi için aylık 364 lira düzeyinde olması planlanıyor.

Ayrıca sigortalının destek kapsamında çalışmaya başladığı iş yerinden bir yıllık destek süresi dolmadan ayrılarak başka bir yerde işe başlaması durumunda da iş yeri, kalan teşvik süresi kadar olan destekten yararlanabilecek.

Üç kez iş kabul etmeyenin sosyal yardımı kesilecek

Yönetmeliğe göre, mesleki eğitimlerini, aktif iş gücü programlarını ya da İŞKUR tarafından teklif edilen işi haklı bir sebep olmaksızın üçüncü kez kabul etmeyenlerin nakdi düzenli sosyal yardımları, durumun İŞKUR sistemi üzerinden bütünleşik sisteme bildirilmesini takip eden aybaşından itibaren bir yıl süreyle kesilecek.

Bu konuda yapılan iş ve işlemlere yönelik itirazlar, vakıf mütevelli heyetlerince değerlendirilecek.

İşverenlerin destekten yararlanabilmesi için iş yerinin özel sektörde olması, sigortalının iş yerindeki kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak çalıştırılması, aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi, tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması ve hakkında çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği yönünde tespit olmaması şartı aranıyor.