”Yola IMF'siz devam etme istendiğine dair işaretler artıyor”

Barclays Capital, eylül ayına kadar anlaşma sağlanmaması durumunda Türk varlıkları üzerindeki baskının artacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Barclays Capital tarafından yayınlanan raporda Türkiye ve IMF arasında yeni bir programa dair beklentiler ele alındı.

Türkiye'nin yola IMF'siz devam etmek istediğine dair işaretlerin arttığını belirten Barclays, Türkiye açısından IMF fonlarına en çok ihtiyaç duyulacak dönemin Eylül ve Ekim aylarında olacağı ve bu döneme kadar bir anlaşma sağlanmasının faydalı olacağı ifade edildi.

Barclays'in raporunda şu ifadelere yer verildi:

"IMF fonlarına bu aşamada ihtiyaç yok, ancak bu fonlar olmaksızın riskler daha yüksek bir hale geliyor. Türkiye'de hükümetin IMF'nin istediği bazı düzenlemeleri yapma konusundaki gönülsüzlüğü Türk Hükümetinin yoluna IMF'siz devam etmek istediği yönündeki işaretleri artırıyor. Bu stratejinin uygulanabilirliği Türkiye'nin gelecekteki dış açıklarını ve mali finansman ihtiyacını IMF fonlarına gereksinim duymaksızın karşılayabilip karşılayamayacağına bağlı. İkinci olarak böyle bir durum hükümetim mali dengesizliklere dönmesine ve GSYİH/ borçlanma oranına ilişkin sorulara neden olabilir.

"Anlaşma sağlanmazsa Türk varlıkları üzerindeki baskı artar"

Öte yandan Barclays, borç çevirme oranının bu yılın ikinci ve dördüncü çeyreğinde ortalama yüzde 114, 2010 yılında yüzde 100, 2011 yılında ise yüzde 90 seviyesinde şekilleneceği öngörüsünde bulundu.

Barclays'e göre gelecek yıllara oranla hayli yüksek seviyelerde olan bu oranlar IMF ile varılacak bir 35 milyar dolarlık anlaşma ile 10 ila 12 puan kadar aşağı çekilebilir.

Barclays, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Dış Finansman sermaye hesaplarındaki çıkışlar zaman içinde rezervlerin aşağı gelmesine neden olabilecek. Geçtiğimiz aylarda yaşanan ve nerden geldiği bilinmeyen yabancı sermaye girişlerindeki bu artış süreci devam etmez ise bu durumda rezervlerdeki erime süreci hız kazanacak. Yılın geri kalan kısmında rezervlerde 15 ila 20 milyar dolar arasında bir düşüş meydana gelebilir. Bu durum acil bir tehdit oluşturmamakla birlikte Türkiye'nin kırılgan yapısını artırıyor.

IMF, eylül ayına kadar Türkiye'yi ziyaret etmez ve bir IMF programı üzerinde anlaşma sağlanmazsa Türk varlıkları üzerindeki baskı artacak. Türkiye'de eylül-ekim döneminde dış finansman ihtiyacı artacak ve bu dönem Türk varlıkları açısından daha riskli bir dönem olacak.

TL'de pozisyon alma tavsiyesini yineledi

Bu arada Barclays, mevcut ekonomik koşullar ve IMF'nin yaz sonundan önce Ankara'yı ziyaret etmesi ihtimalinin sürüyor olması nedeniyle TL enstrümanlar konusundaki rahatlığın koruduğunu belirtti. Barclays, TL'de pozisyon almaya yönelik tavsiyelerini yineledi.