YÖREX'e Birleşmiş Milletler'den destek

TOBB'un desteğiyle bu yıl 5'incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı'na, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü yetkililerinin de katılacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) yetkililerinin, 22-26 Ekim tarihlerinde  EXPO Center'da düzenlenecek YÖREX Fuarı'na katılacağı bildirildi. 

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, FAO temsilcilerinin fuara katılmalarının, yöresel ürünlerin dünya pazarlarına açılması açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.  

FAO yetkililerinin fuara katılarak, aile çiftçiliğinin yöresel ürünlerin korunmasına yardımcı olduğuna dikkat çekeceğini vurgulayan Çandır, "Uluslararası alana taşımayı planladığımız YÖREX'e FAO'dan böyle bir desteğin gelmesi, fuarı bir adım ileriye taşıyacaktır. YÖREX'e güç katacak FAO yetkililerine teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı. 

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın da Dünya Gıda Günü'nün bu yıl gıda güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olan "Aile çiftçiliği" temasıyla kutlanacağını bildirdi. 

FAO Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ile YÖREX'in açılışında bulunacaklarını kaydeden Akın, "FAO, YÖREX'te yöresel ürünlerin aile çiftçiliğiyle ilişkili yapısına dikkat çekecek. Bununla bağlantılı olarak aile çiftçiliğinin, geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli bir besin düzeni oluşturmaya, dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmasının altı çizilecek" değerlendirmesinde bulundu. 

YÖREX üreticiyi destekliyor 

Akın, yöresel gıda üreticilerinin ihtiyaçları, potansiyelleri ve karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlamak, FAO'nun Dünya Gıda Günü hedefleri için YÖREX'in elverişli bir platform oluşturacağını ifade ederek, şöyle devam etti: 

 "FAO, ekonomik ve sosyokültürel faktörler kadar aile çiftçilerinin ve küçük ölçekli işletmelerin pazarlara erişimini, teknoloji ve yayım hizmetlerine erişimlerini önemli bulmaktadır. Bu bağlamda sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan tarımsal, çevresel ve sosyal politikaların geliştirilmesini desteklemektedir. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren birçok bölgesel ve yerel firmayı bir araya getirecek Yöresel Ürünler Fuarı, FAO'nun aile çiftçiliği vesilesiyle desteklediği, üreticilerin aralarındaki işbirliği, örgütlenme ve bilgi akışına da olanak sağlayacaktır." 

 YÖREX'te, aile çiftçilerinin kaynaklara erişimleri kısıtlı olmasına rağmen dünyadaki gıda üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştirdiğinin vurgulanacağına işaret eden Akın, "FAO, fuar vesilesiyle hem yerel hem bölgesel düzeyde gıda üretimine ve güvenliğine katkıda bulunan yöresel ürün üreticilerini desteklemek için etkin yol ve yöntemlerin tanımlanmasına yardımcı olacak. Ulusal, bölgesel ve küresel düzeyde işbirliği ve geniş katılımlı tartışmalar teşvik edecektir" görüşünü dile getirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir