Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,48 arttı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,48 arttı. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 25,76 yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı.

Buna göre, YD-ÜFE, martta bir önceki aya göre yüzde 0,48, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 6,76, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,76 ve on iki aylık ortalamalara göre de yüzde10,44 artış gösterdi.

Bir önceki aya göre kıyaslandığında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 1,94, imalat sanayi sektörü yüzde 0,45 yükseldi.

En fazla artış metal cevherinde

Martta bir önceki aya göre endekslerde en fazla artış yüzde 3,6 ile metal cevherleri, yüzde 2,67 ile deri ile ilgili ürünler, yüzde 2,27 ile diğer mamul eşyalar alt sektörlerinde gözlendi. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 7,48, basım ve kayıt hizmetleri yüzde 1,63, makine ve ekipmanlar yüzde 0,82 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre martta en fazla aylık yükseliş dayanıklı tüketim mallarında, yıllık artış ise enerji mallarında kaydedildi.