”Yüzde 80'lerdeki kapasite kullanım oranlarını yakalayacağız”
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, kapasite kullanım oranlarında toparlanmanın başladığını belirtti
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kapasite kullanım oranlarında toparlanmanın başladığını belirterek, ''2010 yılı içinde yeniden yüzde 80'lerdeki kapasite kullanım oranlarını yakalayacağımızı düşünüyorum'' dedi.
Bakan Ergün, bugün açıklanan kapasite kullanım oranlarını CNBC-E Televizyonuna değerlendirdi.
Kapasite kullanım oranlarının beklentilerin belki biraz altında olabileceğini ama bir trend üzerinden değerlendirme yapmak gerektiğini ifade eden Ergün, 2009 yılının Mart ayına kadar kapasite kullanım oranlarında çok ciddi düşmeler olduğunu, yüzde 80'lerdeki oranların yüzde 60'lara kadar gerilediğini hatırlattı.
Mart ayından itibaren ise bir yükseliş trendinin başladığını belirten Ergün, ''Ağustos ayında bir kırılma oldu ama o geleneksel Ağustos kırılmasıdır. Eylül ayında yeniden bir toparlanmanın başladığını görüyoruz, ama bu yavaş bir toparlanma oldu. Önemli olan toparlanmanın istikrarlı bir şekilde devam etmesi. Yüzde 60'lara kadar düşen kapasite kullanım oranları yüzde 70'lerin üzerine çıkmış bulunuyor'' diye konuştu.
Bakan Ergün, 2010 yılı içinde yeniden yüzde 80'lerdeki kapasite kullanım oranlarının yakalanacağını düşündüğünü dile getirdi.
Nihat Ergün, kapasite kullanım oranlarına bakarak Eylül'de sanayi üretiminin nasıl bir tablo çizmesini beklediklerinin sorulması üzerine de sanayi üretim endeksinde de bir yükselme olacağını söyledi.
Mevsimsel etkilerin çok yoğun olması nedeniyle Ağustos ayını baz alarak bir değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını ifade eden Ergün, Eylül ayı sanayi üretim endeksi açıklandığında kapasite kullanım oranına paralel olarak bir artış trendinin görüleceğini yineledi.
KDV ve ÖTV indirimleri
Bakan Ergün, geçen ay sona eren KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin soruyu yanıtlarken de ekonominin gidişatını sadece bu indirimlere bağlı olarak değerlendirmenin doğru olmayacağını dile getirdi.
Bu indirimlerin krizin etkilerinin en yoğun hissedildiği zamanlarda devreye sokulduğunu hatırlatan Ergün, şöyle devam etti:
''Bu indirimler sektörlerimizde ciddi canlanmalar meydana getirdi. Piyasadaki canlanmanın sektörlerin kendi iç mekanizmalarını güçlendirerek, yeni fiyat ve satış politikalarıyla ve finans sektörünün yeni kredi politikalarıyla devam ettirilmesi gerekiyor.
Sadece vergi indirimlerine dayalı bir ekonomik canlanma beklentisi çok gerçekçi bir beklenti olmaz. Vergi indirimleri hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaç gibidir, dozajından fazla kullanırsanız uyuşturucu etkisi yapar, iyileştirici etkisi olmaz, zamanından önce keserseniz de iyileşme gerçekleşmemiş olur. 6 ay boyunca verilen desteğin sektörlerde iyileşme oluşturduğunu gördük. Bundan sonraki süreç, sektörlerin piyasalarda kendi aktiviteleriyle gerçekleştirebileceği bir süreçtir.''
Sanayi Bakanı, vergi indirimlerinin yeniden devreye girmesinin söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine de ekonomik gelişmelerin sürekli takip edildiğini söyledi.
Kapasite kullanım oranları, istihdam ve ihracat rakamları, sanayi üretim endeksi gibi rakamların ekonomideki gelişmelerin hangi istikamette gittiğini gösterdiğini vurgulayan Ergün, eğer rakamlar yeniden bazı önlemler almayı gerektirecek olursa ekonomi yönetimi olarak o verileri değerlendireceklerini söyledi. Ergün, ''Manzarayı görmek lazım. Her şey kontrol altında, denetim altında o veriler çok iyi analiz ediliyor ve o analizlere göre adımlar atılıyor'' diye konuştu.
Büyüme beklentisi
Nihat Ergün, büyüme beklentileriyle ilgili soruya karşılık olarak da eksi yüzde 4'ten eksi yüzde 6'ya kadar değişen rakamların zikredildiğine işaret etti ve kendisinin de daralmanın bu rakamlar arasında bir yerde oluşacağını tahmin ettiğini söyledi.
''2009 yılının son çeyreğinden itibaren yeniden büyüme rakamlarını yakalayabileceğimizi ve 2010 yılında da yeniden Türkiye'nin büyümeye geçeceğini herkes kabul ediyor'' diyen Ergün, Orta Vadeli Programda yüzde 3'ün üzerinde bir büyümenin öngörüldüğüne işaret etti. Ergün, ''Eğer performansımızı artırabilirsek, dünyadaki gelişmeleri daha iyi takip edebilirsek, pazarlarımızı genişletebilirsek, iç piyasayı biraz daha hareketlendirebilirsek bunun üzerinde bir büyümeyi yakalamak da mümkün. Bu bizim minimum rakamımızdır. Bunun üzerinde bir büyümeyi yakalayacak performansı da bütün ekonomi camiası hep beraber gösterebiliriz. Ben o istikamete doğru bir gidişin olduğunu görüyorum'' diye konuştu.
İş dünyasından intihar ve cinayet haberleri geldiğine dikkati çekilerek bunları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de Ergün, bu olayların pek çok sebebi olabileceğini, ancak sebep ne olursa olsun cinayet ya da intihar haberlerinin kendilerini üzdüğünü dile getirdi.
Firmalar bazında ya da sektörler bazında sorunlar yaşanabileceğini, ama tabloya makro düzeyde bakmak gerektiğini vurgulayan Ergün, Türkiye'nin bu yılın son çeyreğinden başlayarak 2010 yılında yeniden büyüme istikametinde ilerleyeceğini, bütün firmalar ve bütün sektörlerin de bu makro yaklaşımı kendilerine rehber edinmeleri gerektiğini kaydetti.