Zamlardan kasaya 3.6 milyar lira girmesi bekleniyor

Alkol-sigara ve cep telefonlarındaki vergi artışı ile köprü-otoyol zammından 2016'da 3.6 milyar TL gelir yazılması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, 1 Ocak'tan geçerli olan alkol-sigara ve cep telefonlarındaki vergi artışı ile 3 Ocak'tan geçerli köprü-otoyol zammından 2016'da bütçeye 3.6 milyar liralık gelir beklendiğini söyledi.

Reuters'a bilgi veren yetkili, 1 Ocak'ta yayımlanan kararname ile alkol ve sigaradaki vergi artışından bütçeye 3 milyar lira, cep telefonlarındaki vergi artışından ise 300 milyon lira gelir elde edileceğini kaydetti. 

Hükümet tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 12-15 arasında artırırken, tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 oranında artırdı. 

Aynı kararname ile cep telefonlarında adet başına uygulanan 120 liralık vergi de 160 liraya yükseltildi.

Aynı yetkili, bu kararnameden farklı olarak köprü ve otoyol geçişlerine yapılan zamdan da bütçeye 300 milyon liralık gelir elde edileceğini söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, 3 Ocak'tan itibaren köprü ve otoyol geçişlerine zam yapıldığını açıklamıştı. Bu kararla İstanbul'da köprü geçiş ücreti otomobiller için 50 kuruş artışla 4.75 liraya yükseltildi.

Yetkili, "Bu kararlarla birlikte 2016 yılı bütçesine 3.6 milyar liralık bir kaynak giriş sağlanmış oldu" dedi.