Zeybekci: Enflasyonda çift hane suni

Enflasyon sepetinde gıdanın payının çok yüksek olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Gıdada yeter ki fiyatlar artmasın, kayıt dışı olup olmaması umrumda değil" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Enflasyonda mayıs ayından itibaren düşüş başlayacağını, yıl sonu yüzde 8,5 seviyesinni görüleceğini ifade eden Zeybekçi şunları kaydetti:

"Gıdada yeter ki fiyatlar artmasın, kayıt dışı olup olmaması umrumda değil. Enflasyon Nisan'da yükselmeyecek ancak istediğimiz aşağı iniş de başlamayacak, Mayıs itibarıyla düşüş başlayacak; yıl sonu yüzde 8.5'e ulaşacağız, belki aşağısı da olabilir. Enflasyonla mücadele için bize bugüne kadar öğretilen tedbirler talebi daralt, sıkı politika uygula, faiz artır; bu şekilde enflasyon düşmez aksine artar. Enflasyon yükseliyor diye faiz artır isteği geliyor bu enflasyon problemini daha da körükler. Enflasyon sepetindeki gıda payı yüzde olarak yüksek, fiyatlardaki oynaklık da en yakın rakibin iki katı; enflasyonda çift hane yüzde 11 üzeri suni, bu faizlere de yansıyor." 

Piyasalardaki hareketliliği de değerlendiren Zeybekci,  "Borsa ve hazine tahvillerine yabancı ilgisi başladı bu kura da yansıyacaktır, bu haftadan itibaren özellikle de önümüzdeki hafta piyasalarda ciddi iyimserlik görebiliriz. Bu yıl ilk çeyrekte ihracat büyümeye katkı verecek, geçen yılki negatif etki 2017'nin tamamında da pozitif olacak. İhracatta Nisan ayı beklentilerimiz olumlu" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir