Zeybekci: Gümrük Birliği'nden AB daha kazançlı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye ile AB'nin taraf olduğu Gümrük Birliği anlaşmasının kazançlı tarafının AB olduğunu söyledi. Gümrük Birliği'nde ise anlaşma masasına oturulması durumunda 4 farklı senaryo üzerinde duruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında güncellenmesi beklenen Gümrük Birliği anlaşması belirsizliği sürüyor. Normal şartlarda bu yıl ana hatlarının beklenen anlaşmayı, Almanya Türkiye'ye karşı koz olarak kullanıyor.

Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Gümrük Birliği'nin yenilenmesine onay verilmesinin kendileri açısından şu an düşünülmediğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci konuyla ilgili olarak, "Etki analizi yaptık, Gümrük Birliğinin güncellenmesi halinde AB daha kazançlı çıkıyor" dedi.

Zeybekci önceki aylarda Gümrük Birliği'yle ilgili yaptığı açıklamada, 4 farklı senaryo üzerinde durmuştu. 

"Birinci senaryoda, Gümrük Birliği'nde yapısal sorunların çözüme kavuşturulması, hizmetler ve kamu alımlarında full genişleme, tarımda yüzde 50 bir liberasyon. Bu senaryo gerçekleştiğinde Türkiye'nin GSYH'sinde yüzde 1'lik bir iyileşme görülüyor. Dış ticaret noktasında ise AB'nin Türkiye'ye ihracatı yüzde 30'larda artarken, Türkiye'nin AB'ye ihracatı ise yüzde 23'ler seviyesinde artış gösteriyor.

İkinci senaryoda, Gümrük Birliği'nin sanayide, hizmetler ve kamu alımları dahil tam anlamda güncellenmesi söz konusu. Bu tabii tedricen, belirli bir plan çerçevesinde olacak. Bu Türkiye'nin en başarılı olacağı senaryo olarak görülüyor.

Üçüncü senaryoda ise Gümrük Birliği'nin mevcut haliyle STA'ya dönüştürülmesi durumu var. Türkiye burada, 'sizin bizi karar alma mekanizmalarına almanıza, 3'üncü ülkelerle STA'lara taraf olmaya gerek yok. Kapsamlı bir Gümrük Birliği de yapmayalım. Bunu klasik bir STA'ya dönüştürelim' diyor. Bu senaryo başarısız bir senaryo olarak ortaya çıkarıyor.

Dördüncü senaryoda 'siyasi olarak ben seninle aynı mekanizmada olmayacağım. Üçüncü ülkelerle imzalanan STA'lara taraf olmayacağım ama sanayide, hizmetlerde, tarımda, kamu alımlarında klasik STA imzalayalım' yaklaşımı bulunuyor."