Zeybekci: Rusya ile önemli bir süreçteyiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya ile ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili önemli bir süreç yaşandığını belirterek, en kısa sürede bu durumun düzelmesini umduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) İş Konseyi Forumu'nun kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili önemli bir süreç yaşandığını belirtti.

Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, ticaretin kolaylaştırılması, karşılıklı ticaret hacminin artırılması ve elektronik ticaretin önemi konularını değerlendirdiklerini aktaran Zeybekci, ayrıca KEİ Ticaretin Kolaylaştırılması Strateji Belgesi'ni hazır hale getirdiklerini ve İstanbul deklarasyonu üzerinde uzlaştıklarını kaydetti.

Bakan Zeybekci, bu adımlarla bölgedeki iş birliğinde yeni bir dönemi başlatma yönündeki kararlılıklarını gösterdiklerini ifade etti.

"Türkiye ticaret engelleri konusunda cesur adımlar attı"

Türkiye'nin ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili cesur adımlar attığını belirten Zeybekci şu sözleri söyledi:

"Gürcistan'la var olan serbest ticaret anlaşmamızda ikinci faza geçmek istiyoruz. Gördük ki Moldova ile 2016'da yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmamız, bu ülke ile toplam ticaret hacmimizi 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 56 artırmış. Ukrayna Başbakan Yardımcısı ile bugün Türkiye - Ukrayna serbest ticaret anlaşmasının detaylarını görüşeceğiz. Eminim en kısa sürede yol alacağız."

"Rusya konusunda önemli bir süreç yaşanıyor"

Sözlerine, "Diğer taraftan Sırbistan Başbakan Yardımcısı ile Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek üçlü mekanizmasıyla da en geniş kapsamlı serbest ticaret anlaşmamızı da gerçekleştiriyoruz" diyerek devam eden Bakan Zeybekci, "Rusya ile de şu anda ticari ilişkilerimizin önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili de önemli bir süreç yaşıyoruz. Rusya ile hizmetler ve yatırımları kapsayan bir serbest ticaret anlaşmasının görüşmeleri de hızlı bir şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu.

"Menfaatler kazan-kazan seviyesinde tutulmalı"

Üye ülkeler arasındaki ilişkilerde menfaatlerin eşit şekilde ve kazan-kazan seviyesinde tutulabildiği ölçüde KEİ'nin kapsayıcılık, sürdürülebilirlik ve gücünün artacağını bildiren Zeybekci, "Biz bu coğrafyada ekonomik ilişki platformunu ne kadar geniş, derin ve güçlü tutarsak o kadar az problemle karşılaşırız veya problemlerin çözümü de o kadar kolay hale gelir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir