Zeybekci: Türkiye ekonomisi artık çok daha güçlüdür

11 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla değerlendirmede bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Artık yakın geleceğin baş aktörleri arasında adı geçen bir Türkiye ekonomisi var. Türkiye ekonomisi artık çok daha güçlüdür" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) günlük ihracat verilerine göre, darbe öncesindeki 11-15 Temmuz 2016 haftasında yaklaşık 2 milyar dolar olan ihracatın, darbe girişimi sonrasındaki 18-22 Temmuz haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 12,2 artışla 2,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, ekonominin 2016'da yüzde 2,9 büyüdüğünü, geçen yılın son çeyreğinde başlayan toparlanmanın bu yılın ilk çeyreğinde istihdam, üretim ve ihracat seferberliğiyle artarak devam ettiğini vurguladı.

"Halk ilk günlerde, olağan olarak ekonomiden endişe ediyordu, korkuyordu. Yabancı yatırımcılar ekonomide kritik sınırın aşıldığını düşünüyordu" diye konuşan Bakan Zeybekci, "Oysa sınırı aşmamıştık; 14 yıllık icraatlarımızla çoktan 'ekonomide sınırları değiştirmiştik'. 2017 yılı ihracatta atılım yılı, büyümede koşma yılı, turizmde toparlanma, yatırımlarda yükselme yılı olacaktı. 2016 yılının ikinci yarısında bir taraftan Türkiye demokrasisi ve ekonomisinin gücünü, Asya ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, iş adamlarımızla beraber gerçekleştirdiğimiz seyahatlerimizde anlattık. Bir yandan da dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olan Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sisteminin hazırlıklarını tamamladık. İhracatımızı artıracak adımları uygulamaya koyduk. İhracatçımızın yol arkadaşı Eximbank’ın sermayesini artırarak, düşük maliyetli kredi hacminin genişlemesini sağladık. Bugün itibarıyla Türk Eximbank, ihracat finansmanında oran olarak dünya ikincisidir, hedefimiz birinciliktir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"Geleceğin baş aktörleri arasında adı geçen bir Türkiye ekonomisi var"

Yurt dışında önemli noktalarda ticaret merkezleri açmaya başladıklarını, firmaları küresel pazarlarla entegre etmek için e-ticaret desteklerinden fuarlara kadar pek çok alanda cesur adımlar attıklarını dile getiren Bakan Zeybekci, küresel durgunluğa rağmen 2016 yılının kasım ayından itibaren ihracatın güçlü şekilde artışa geçmeye başladığını, 2017 yılının ilk 5 ayında ihracatın yüzde 9,5 arttığını, yıl sonunda da Orta Vadeli Program hedefi olan 153,3 milyar doların üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

Türkiye ekonomisinin 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5 büyüme kaydettiğini hatırlatan Zeybekci, net ihracatın büyümeye 2,2 puan katkı sağlamasının ise kendileri için ayrıca sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi. Zeybekci, şunları kaydetti:

"İlan ettiğimiz gibi 2017 ekonomide atılım yılı olacak. 16 Nisan 2017 referandumu ile milletimiz kabul ettiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile siyasette de 2017’yi atılım yılına dönüştürdü. Dönem artık Türkiye için büyüme, istikrar ve kalkınma dönemidir. Artık yakın geleceğin baş aktörleri arasında adı geçen bir Türkiye ekonomisi var. Türkiye ekonomisi artık çok daha güçlüdür. Herkes üzerine düşeni yapar ve milli bir bilinçle çalışmalarını yürütürse 2023 hedeflerimize hep birlikte ulaşır ve yarınlarımıza daha iyi bir gelecek bırakabiliriz."