Zeybekci: Türkiye kendi kaynaklarıyla hareket etmek zorunda

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin gelecekteki ekonomik sürecini kendi finans imkanlarıyla gerçekleştirmek zorunda olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekc, Türkiye'nin enerji hammaddesinde, teknolojide, tasarımda, dizaynda, markada, patentte, dağıtım ve tüketim kanallarına hâkimiyette etken olmak zorunda olduğunu belirterek, "Türkiye bundan sonra yolculuğuna devam etmek için kendi finans imkan ve kaynaklarıyla hareket etmek zorunda" dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Meclis Başkanı Nuri Gürgür, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle birlikte Ekonomi Bakanı Zeybekci’yi makamında ziyaret etti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 15 Temmuz’da yaşanan FETÖ darbe girişiminin Türkiye’yi işgal etme girişimi olduğunu ve coğrafyasında yaşanan sorunlardan ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, “15 Temmuz milletin zaferidir. Dünya demokrasi tarihinde Türk demokrasi devrimidir. Yaşadığımız hastalık inanılmaz bir hastalıktık ve bu hastalık coğrafyada devam etmektedir. Türkiye ateş çemberinin orta yerinde bir vahadır” ifadelerini kullandı.

ATO heyet üyeleri hakkında tek tek bilgi alan Bakan Zeybekci, yaptığı konuşmada, dünya üzerinde 1990’lı yıllardan bu yana ekonomik temelli savaş yaşandığına dikkat çekerek, “Tüm dünyadaki haritalar ekonomi kalemiyle yeniden çiziliyor. Türkiye’nin yaşadığı sancı, o kalemi tutan ellerden biri olma sancısıdır” diye konuştu.

OECD’nin “Küresel Kalkınma Hakkında Perspektifler 2017” raporuna işaret ederek, “Türkiye OECD tarafından açıklanan rakamlarda yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçti” diyen Bakan Zeybekci, 1980’li yıllardan bu yana ekonomide elde edilen başarıların “Türk mucizesi” olduğunu söyledi.

'Bu avantaja sahip ikinci bir ülke yok'

Türkiye’nin yeni bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu kaydeden Zeybekci, “Türkiye enerji hammaddesinde, teknolojide, tasarımda, dizaynda, markada, patentte, dağıtım ve tüketim kanallarına hâkimiyette etken olmak zorunda. Türkiye bundan sonra yolculuğuna devam etmek için kendi finans imkan ve kaynaklarıyla hareket etmek zorunda. Bizden başka bu coğrafyada dağıtım ve tüketim kanallarının kontrol edilmesi avantajına sahip bir ikinci ülke yok” dedi.

Üç yıldan bu yana Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda kanaviçe işler gibi titizlikle çalıştıklarını anlatan Bakan Zeybekci, ihracatın yüzde 48,5’i, ithalatın yüzde 41’i, doğrudan yabancı sermaye girişinin de yüzde 65’inin AB’den gerçekleştirildiğini bildirdi.

Sadece sanayi ürünleriyle ilgili bir Gümrük Birliği’nin sürdürülebilir olmayacağının altını çizen Zeybekci, sürdürülen müzakerelerle kapsamın, hizmet sektörü, tarım, gıda ve kamu alımları ile genişletileceğini söyledi. Zeybekci, yapılacak güncellemeyle Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin karar alma mekanizmalarında söz sahibi ve üçüncü ülkelerle imzalanacak anlaşmalara taraf olacağını ifade etti.

ATO heyetinin Bakan Zeybekci’yi ziyaretinde ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’a, ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Mustafa Deryal ve Mehmet Aypek, Yönetim Kurulu Üyeleri Vecdet F. Şendil, Selahattin Karaoğlan, İhsan Şahin, M. Ülkü Karakuş, Musa Beşparmak, Kemal Gazioğlu, Faruk Köylüoğlu, Hakan Tarhan, Meclis Üyeleri Nizamettin Uğurlu, Temel Aktay, Nihat Uysallı, Abidin Memili, Cengiz Güler ve Hüseyin Özer eşlik etti.