Zorlu PSM’den çıkmakta zorlanacaksınız

Kültür merkezi, 30 Eylül’de “MIX – Seslerarası Bir Deneyim” festivaliyle başlayacağı 4. sanat sezonunda İstanbullu sanatseverlere dolu dolu bir program sunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN

Daha dün; "açıldı, açılacak” diye heyecanlanıyorduk; ay sonunda 4. sezonuna başlıyoruz. Hem de hiç tereddütsüz söylenebilir ki Zorlu PSM'nin en çalışkan sezonu olacak bu. Neden, derseniz... Hemen anlatıyorum:

Hafta içi, tam da vaat ettikleri sezon gibi müzik dolu bir basın buluşması yaptı Zorlu PSM. Genel Müdürü Murat Abbas'ın toplantıda verdiği bilgilere, izlediğimiz tanıtım filmine ve dolu dolu kitapçığa bakarak şu yorumu kolaylıkla yapabilirim: Bu sezon, sanatseverler Zorlu PSM'den çıkmakta epey "zorlanacaklar.”

Başlangıçta Broadway müzikallerini İstanbullu sanatseverlerle buluşturma misyonuyla çıkan, geride kalan 3. sezonda ise projelerle adım atmaya başlayan kültür merkezinin 2016-2017 dinamikleri birden çok: İlki caz... Programda Chick Korea'dan -benim de bayıldığım- Madeleine Peyroux'ya bugünün caz sahnesinin starlarını dinleyeceğiz bir bir... Müzikal yok mu, diye irkilmeyin hemen. Var. Hem de "Batı Yakasının Hikâyesi.” Martta. Bir müzikal daha olacakmış, ama onu henüz duyurmuyorlar... Sezonun 3. sihirli kelimesi "festivaller.” Zaten sezon da 30 Eylül'de çeşitli müzik türlerinin 2 gün boyunca bir araya geleceği, kurulacak plak, bit pazarı ve sergilerle zenginleştirilecek "MIX –Seslerarası Bir Deneyim”le açılıyor. Festivallerin arkası gelecek: Barselona'yı sanatseverlerin zirve kenti yapan Sonar'ın İstanbul'daki yuvası olmaya hazır PSM. Michel Camilo ve Tomatito'nun da katılacağı Caz Festivali, 29 Mart'ta bir festival havasında geçecek Hauschka'lı, Murcof & Vanessa'lı Piyano Günü, diğerleri. Martta takip edebileceğimiz "African Colours” ve kasımda düzenlenecek "Fashion Film Fest” de sayılmalı... Her zevke göre bir festival var kısacası...

Bu festival bereketinin sanatseverler açısından bir diğer güzel tarafı da, müziğin mekânın bugüne kadar kullanılmayan alanlarına doğru "yayılması.” Yaşasın, müzik her köşeyi ele geçiriyor, yani...

Aynı şey tiyatro sahneleri için de geçerli, ofisler mini salonlara dönüştürülüyor şu sıralar Zorlu PSM'de... Bir sanatsever olarak heyecanlanmamak elde değil... Hadi başlasın artık şu sezon!

ROYAL OPERA'YLA İŞBİRLİĞİ VE MÜZİKLİ FİLMLER...

Emin olun, sadece gelecek sanatçıların adını ve konser tarihini yazsam, bu sayfa dolacak. O yüzden Jose Feliciano'dan Moderat'a, Kitaro'dan Lara Fabian'e, Mike Stern'den Kadebostany'ye, Havasi'den Lena Chamamyan'a temsilcisi olduğu müziğin zirve isimleri deyip, ayrıntılar için www.zorlupsm.com adresini göstereceğim. Yeni sezon programında çok ilginç iki seri daha var. Zorlu PSM ekibi, operaseverleri de heyecanlandıracak bir etkinlik oluşturmuş yeni sezonda: Royal Opera House'un yeni sezon programında yer alan "Il Trovatore”, "Norma”, "Fındıkkıran” gibi eserleri, Zorlu PSM STUDIO'da canlı gösterimlerde dinleyebileceğiz. İkinci özel etkinlik serisi ise, Murat Abbas'ın toplantıda söylediğine göre bu sezonun en pahalı işi: Geçtiğimiz sezon film müziklerinin canlı seslendirildiği "Movies in Concert” serisini "Yüzüklerin Efendisi”yle başlatan Zorlu PSM, yeni sezonda da bu görkemli seriye; "Titanic”, "Amadeus”, "Yaratık” ve "Yüzüklerin Efendisi-İki Kule”yle devam edecek. Yine geçen sezon çok sevilen "Vestel Gururla Yerli Konserleri” devam ediyor. Ümit Besen'den Mabel Matiz'e, Ayhan Sicimoğlu'dan Yeni Türkü'ye, Cem Adrian'dan Kaan Tangöze'ye ilginç bir sanatçı listesiyle... Çağdaş sanata da yer açan Zorlu PSM, başta "yeni medya” yaklaşımı olmak üzere bu sezonda da yine farklı performans, enstalasyon ve süreli sergileriyle fuaye alanlarında sanatseverleri bekleyecek. Bu alandaki detayları da Faruk Şüyün'ün 9 Eylül'deki Dünya'daki Odak köşesinde okuyabilirsiniz.

DAHA ÇOK OYUN, DAHA ÇOK SAHNE, DAHA ÇOK ALKIŞ!

Zorlu PSM bu sezon tiyatroya da daha çok yer açıyor. Yukarıda anlattığım gibi oda sahneleri kazanmak üzere çalışmalar sürüyor kültür merkezinde. Tabii programı da zenginleştirmişler. Talimhane Tiyatrosu'yla ortak prodüksiyonları "Yoldan Çıkan Oyun” ve "39 Basamak” sürüyor. Geçen sezonlarda da sahnesini kullanan Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu'yla işbirliği de. Yeni işbirliklerine gelince; Oyun Atölyesi, Moda Sahnesi ve Platform Tiyatrosu yeni sezonda çeşitli oyunlarla Zorlu PSM'ye kent içi turneye geliyorlar. Ayrıca bu yaz Off D'Avignon Festivali'nde sergilenen Demet Evgar, Binnur Kaya ve Esra Dermancıoğlu'nun oynadığı "Kozalar” oyununu da sezon boyu Zorlu PSM'de izleyebileceğiz. STUDIO'da ise alternatif etkinlikler var. Tiyatro oyunlarından DJ performanslarına, alternatif konserlerden genç yeteneklerin mini konserlerine kadar ilginç bir içeriğe sahip bu sahne de.

Bu konularda ilginizi çekebilir